Δεν έχουν κλαπεί τουρκικά σκάφη - Διάψευση απο τουρκικό ΥΠΕΣ

Το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με κλοπή δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή της Μούγλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα τα σκάφη της ακτοφυλακής συνεχίζουν τα καθήκοντά τους και διαψεύδονται οι ειδήσεις για κλοπή τους.

Κακοπροαίρετη η ανακοίνωση Κοτζιά για εισβολή λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Εντωμεταξύ, ως κακοπροαίρετη χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ "την προσπάθεια του Έλληνα ΥΠΕΞ Νϊκου Κοτζιά να συνδέσει την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία με το καθεστώς

των εγγυήσεων στην Κύπρο".

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει με λύπη την ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ. Προσθέτει ότι η ανακοίνωση Κοτζιά συνιστά "κακοπροαίρετο εγχείρημα να συνδεθεί αναγκαστικά η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου με το καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο το οποίο στηρίζεται στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960".

"Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος, προσδοκούμε από τη γείτονά μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις ατυχείς ανακοινώσεις, με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας, με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "αποτελεί πικρή σύμπτωση η πραγματοποίηση το 1974 την ίδια ημέρα, την 15η Ιουλίου, ενός αιματηρού πραξικοπήματος, με σκοπό να συνδέσει το νησί του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α, Νίκου Σαμψών με την Ελλάδα, με την υποστήριξη της ελληνικής χούντας. Η Τουρκία, απέναντι σε μια κίνηση εναντίον της ολοκληρωτικής κατάργησης της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, αγωνίζεται στο πλαίσιο των Συμφωνιών Εγγυήσεων και Συμμαχίας και συστήνει εκ νέου την ασφάλεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας "έγινε ξεκάθαρα υπό την αγωνία της απόκρυψης της ευθύνης και του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας ως προς την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποίησε η ελληνική χούντα στην Κύπρο, ως προς τη συστηματική καταπίεση ενάντια στους Τ/κ κατά την περίοδο 1963-1974, ως προς την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στο νησί καθώς επίσης ως προς την αποκάλυψη πάρα πολλών ανθρωπιστικών ζητημάτων".

Το ΥΠΕΞ Τουρκίας καλεί την Ελλάδα ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη να προσεγγίσει το ζήτημα με αίσθημα ευθύνης, την περίοδο αυτή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα