Δεν δέχεται ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Η απόφασή της θα εφαρμοστεί από τις 11 ΦεβρουαρίουΗ απόφαση είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος, τονίζει η ΤράπεζαΡαγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστόν ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτή τη γραμμή χρηματοδότησης των τραπεζών

μέσω του ELA, ωστόσο, από τις 11 Φεβρουαρίου θα άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή γίνονται αντικείμενο εγγύησης από την Ελληνική Δημοκρατία. Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και σταματά τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα γίνει μέσω του ELA. Όπως αναφέρεται σε σχετική επίσημη ανακοίνωση της EKT, η απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες, καθώς «δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί σίγουρη η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος».Δεκτά υπό προϋποθέσειςΜερικές ώρες αργότερα από τη λήψη της πιο πάνω απόφασης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νονότνι, δήλωσε πως η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί και πάλι ελληνικά ομόλογα με αντάλλαγμα χρηματοδότηση, εφόσον η Αθήνα συμφωνήσει σ' ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με τους διεθνείς πιστωτές. Ο Νοβότνι δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «nzz.at» πως η κίνηση αυτή της ΕΚΤ ευθυγραμμίζεται με τους κανονισμούς της και δεν αποτελεί ειδική κύρωση για την Ελλάδα.

«Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να εξαρτηθεί το μέτρο από το αποτέλεσμα μελλοντικών πολιτικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ήταν ακριβώς που δεν ήθελε το Συμβούλιο», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Αν κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων φθάσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, τότε φυσικά θα είναι και πάλι δυνατή η αγορά ελληνικού χρέους, όμως εμείς δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις». Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έτοιμη να χορηγήσει δάνεια ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.Στα ύψη το ελληνικό ομόλογοΗ απόφαση της ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδος πάνω από το συμβολικό επίπεδο του 10%. Λίγο μετά τις 10.00 ώρα Κύπρου, χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 10,051% στη δευτερογενή αγορά, πέραν του 9,678% που έκλεισε την Τετάρτη. Από την απόφαση της ΕΚΤ, καθώς και από τη συνάντηση που είχαν Βαρουφάκης και Σόιμπλε στο Βερολίνο, επηρεάστηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 819,50 μονάδες και στο -3,37%.Δεν βλέπει αρνητικές εξελίξεις το ΥΠΟΙΚΗ απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας. «Η ΕΚΤ, λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας», καταλήγει το Υπουργείο.Καθησυχαστικός ο ΣτουρνάραςΣτο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένη και οι καταθέσεις απολύτως ασφαλείς. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η ρευστότητα που διοχετεύει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες θα γίνεται πλέον μέσω του μηχανισμού ELA της ΤτΕ. Τόνισε ακόμη ότι οι εκροές καταθέσεων βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ακόμη ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για την παροχή ρευστότητας από τις 11 Φεβρουαρίου, μπορεί να αρθεί στο μέλλον, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία. Πάντως, στη σκιά της απόφασης της ΕΚΤ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS έθεσε υπό αναθεώρηση το αξιόχρεο της Ελλάδας, αναφέροντας κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα