Δείτε τα «καμουφλαρισμένα» ρωσικά αεροσκάφη στη Λιβύη (ΦΩΤΟ)

Αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν η Ρωσία έχει ή όχι μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη και αν αυτά στηρίζουν τους Ρώσους μισθοφόρους που μάχονται στο πλευρό του Στρατάρχη Χαφτάρ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Αμερικανική Διοίκηση Αφρική, US AFRICOM. Σύμφωνα με τον Στρατηγό Stephen Townsend, «για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνείται την πραγματική έκταση της εμπλοκής της στην συνεχιζόμενη λιβυκή

σύγκρουση. Ε, δεν υπάρχει άρνηση τώρα.» 

Στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού αναφέρεται πως τα πολεμικά αεροσκάφη στη Λιβύη που έστειλε η Μόσχα έχουν ως απόστολή τη στήριξη των Ρώσων μισθοφόρων από ιδιωτικούς στρατούς που επιχειρούν εκεί, με τη κρατική στήριξη της Ρωσίας. 

Στην ανακοίνωση της US AFRICOM γίνεται αναφορά στην Wagner Group PMC που στηρίζει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Στρατάρχη Χαφτάρ που πολεμά κατά της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του αλ-Σάρατζ, η οποία είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. 

Ο Αμερικανός Στρατηγός πρόσθεσε πως η Ρωσία για πολύ καιρό προσπαθεί να καλύψει το άμεσο ρόλο της στη Λιβύη αλλά ο εξοπλισμός και τα μαχητικά που υπάρχουν εκεί δεν μπορούν να δουλέψουν με τη τεχνογνωσία μόνο των μισθοφόρων ή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. Αυτό γίνεται με ρωσική βοήθεια και οδηγούν σε παράταση της σύγκρουσης στη χώρα, ανέφερε. 

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Χαφτάρ να κηρύσσει πως είναι έτοιμος να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία. Αυτή θα είναι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που θα πετούν παρεχόμενα από τη ρωσία αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους», είπε ο Townsend. 

Διαβάστε επίσης: Απόρρητη έκθεση ΟΗΕ: Μυστική επιχείρηση 8 χωρών κατά Τουρκίας στη Λιβύη

Σκοπός της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, είναι η δημιουργία βάσης στην ακτή της Λιβύης, η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων. «Αν έρθει αυτή η μέρα, θα δημιουργήσει πολύ αληθινά προβλήματα ασφαλείας για την νότια πτέρυγα της Ευρώπης», ανέφερε ο Πτέραρχος Jeff Harigian. 

NEWS: Russia deploys military fighter aircraft to Libya
-----
"For too long, Russia has denied the full extent of its involvement in the ongoing Libyan conflict. Well, there is no denying it now." - Gen. Townsend
Release: https://t.co/HpLdwUJxcr
Photos: https://t.co/raTal1LKPa pic.twitter.com/dVtsWKPYZ5

— US AFRICOM (@USAfricaCommand) May 26, 2020

Η ανακοίνωση της US AFRICOM καταλήγει λέγοντας ότι οι «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» της Ρωσίας στη Λιβύη επιδεινώνουν την περιφερειακή σταθερότητα και δίνουν ώθηση στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. 

Από πλευράς της, η Ρωσία διαψεύδει τις πληροφορίες. Σύμφωνα με το «RT», οι πληροφορίες της US AFRICOM δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε δηλώσεις του στο «Interfax» ο Andrey Krasov, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας ανέφερε πως «η θέση της Ρωσίας είναι καλά γνωστή: θέλουμε να λήξη το μακελειό στη Λιβύη, ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση από το να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όπλα και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». 

Το «RT» τονίζει πως το αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν, σε αντίθεση με τις δηλώσεις Townsend, δεν μιλά με σιγουριά αλλά αναφέρεται σε «εκτιμήσεις» και υποθετικά σενάρια για «καμουφλάρισμα» των αεροσκαφών. Υπογραμμίζει επίσης πως οι φωτογραφίες είναι θολές και χαμηλής ανάλυσης και πως δεν αποδεικνύουν τίποτα. 

Διαβάστε επίσης: Guardian: Η εμπλοκή Ερντογάν στη Λιβύη και το σχέδιο κυριαρχίας της Μεσογείου

Το δημοσίευμα του «RT» καταλήγει λέγοντας ότι είναι «αλλοπρόσαλλό» να κατηγορείται η Ρωσία για αποσταθεροποίηση της Λιβύης τη στιγμή που είναι με επιχείρηση του ΝΑΤΟ το 2011 που ανατράπηκε το καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι «μετατρέποντας την πιο εύπορη χώρα της Αφρικής σε μια χαοτική χωματερή για τον έλεγχο της οποίας μάχονται πολέμαρχοι από τότε». 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, «ο οποίος υποτίθεται ενισχύεται από την Wagner και τη Ρωσία, όπως είναι γνωστό αυτομόλησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 και ζούσε κοντά στο αρχηγείο της CIA για δεκαετίες πριν να επιστρέψει στη Λιβύη το 2011». 

Ακολουθούν οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός Στρατός

Διαβάστε επίσης: 

 

Τούρκος ΥΠΕΞ κατά Χαφτάρ: Έχουν ψευδαισθήσεις και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις

Χαφτάρ: «Θέμα ωρών η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην ιστορία της Λιβύης»

Keywords
Τυχαία Θέματα