Δείπνο μετ εμποδίων – Η νέα μεθοδολογία

Μεταξύ «τυριού και αχλαδιού», το βράδυ της Κυριακής, σε ένα «deja vu» της 1ης Δεκεμβρίου κοινωνικό δείπνο, με σεφ τον Έιντε, καλούνται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ακιντζί να αναβιώσουν τη διαδικασία των συνομιλιών.

Με αλλαγή όμως μεθοδολογίας, ώστε ει δυνατόν να είναι παραγωγικές και αποτελεσματικές.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα παραθέσει δείπνο για τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την Κυριακή 2 Απριλίου.

Το δείπνο θα γίνει

στο Λήδρα Πάλας, εντός της νεκρής ζώνης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χείριστο δυνατό κλίμα, καθώς, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Σίγμα, από ανώτατη πηγή της διαπραγματευτικής ομάδας, αναφέρουν ότι η Τ/κ πλευρά μέσω email λειτουργεί εσχάτως άκρως εκβιαστικά.

Όπως αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

«Ζητούν τελεσιγραφικά και εκ των προτέρων ικανοποίηση των θέσεων τους σε όλα τα ζητήματα εσωτερικής πτυχής με τη ρητορική και άνευ δεσμεύσεως υπόσχεση για θετική κίνηση στο θέμα ασφάλειας εγγυήσεων».

Το τελεσίγραφο λειτουργεί ως εκρηκτικός μηχανισμός στα θεμέλια του διαλόγου, αφού ζητούν αποδοχή των θέσεων τους στα εξής:

Θέτουν τελεσίγραφα

- Αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων (συγκεκαλυμμένα βέτο)
- Ειδική ρύθμιση στο θέμα των 4 ελευθεριών για εξίσωση Ελλήνων – Τούρκων
- Αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας
- Αποδοχή του τ/κ χάρτη στο εδαφικό, που μειώνει στο ελάχιστο την επιστροφή προσφύγων
- Διαχείριση περιουσιών που θα επιστρέψουν με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύει για τις περιουσίες που δεν θα επιστρέψουν.

Και όλα αυτά, ενώ καταγράφεται και μια πρωτοφανής στρεψοδικία σε σειρά συμφωνηθέντων καίριων ζητημάτων.

Πρωτοφανής στρεψοδικία

«Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια τουρκικά υποκινούμενη στρεψοδικία. Όντως έχουν κάνει πίσω στη συμφωνία για το Right of Abode – ελεύθερη εγκατάσταση – αλλά και σε άλλα θέματα, που φέρνουν τις συνομιλίες πολύ πιο πίσω από εκεί που είχαμε φτάσει».

Σε ό,τι αφορά το τρίπτυχο που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως μας έχει ειπωθεί, οι Τ/κ ναι μεν στέλνουν τα σχόλιά τους, αλλά εμμένουν ότι το έγγραφο δεν είναι κοινό και προωθούν τις απόψεις τους άνευ δεσμεύσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα