Δείχνουν την πόρτα στον Νικάνδρου

Σημαντικές αποφάσεις για βουλευτικές εκλογές και Επαρχιακή Πάφου
Η σύνοδος της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ αποτελεί αφετηρία για διασφάλιση του πολιτικού ρόλου του Κινήματος, διαμηνύει ο Μ. Σιζόπουλος

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε στη χθεσινή της συνεδρία η διευρυμένη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, η οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησε την πορεία του Κινήματος προς τις

εκλογές, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν στην Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου.

Επίκεντρο της συνόδου ήταν η πολυσήμαντη ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στις εξελίξεις για το Κυπριακό, επισήμανε ότι η Σύνοδος αποτελεί την αφετηρία οργανωμένης προσπάθειας του κόμματος να ανταποκριθεί με επάρκεια και να διασφαλίσει τον πολιτικό του ρόλο, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη επαρχιακής επιτροπής Πάφου.

Παγκομματική συστράτευση για εκλογές
Οι προτάσεις για τις βουλευτικές του ερχόμενου Μαΐου διαλαμβάνουν, όπως αποκάλυψε η «Σ» σε πρόσφατό της δημοσίευμα, ότι όλα τα μέλη της ΚΕ και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που έχουν δικαίωμα επανεκλογής, θέτουν την υποψηφιότητά τους στη διάθεση της ηγεσίας του κόμματος για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, ενώ οι βουλευτές που θα εκλεγούν πριν από την ορκωμοσία τους θα υπογράψουν τραπεζική εντολή για αποκοπή 10% των καθαρών απολαβών τους προς όφελος του κεντρικού ταμείου του κόμματος, με το ίδιο ποσοστό να αποκόπτεται από την εφάπαξ αποζημίωση στο τέλος της βουλευτικής τους θητείας.

Επίσης, ο κ. Σιζόπουλος πρότεινε όπως οι αποτυχόντες να εκλεγούν θα αξιοποιούνται διαφορετικά, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους και με βάση τους σταυρούς προτίμησης που έχουν συγκεντρώσει. Εισηγήθηκε, ταυτόχρονα, την κατάρτιση κώδικα συμπεριφοράς των υποψήφιων βουλευτών, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ισότητα, αλλά και την απαγόρευση στους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό, να λειτουργήσουν προσωπικά εκλογικά κέντρα και να διαφημισθούν σε μεγάλες πινακίδες. Εισηγήθηκε, επιπρόσθετα, όπως οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες επιλεγούν από το Πολιτικό Γραφείο και την Κοινοβουλευτική ομάδα με κεντρικά σχεδιασμένες κοινοβουλευτικές ευθύνες και συγκεκριμένα κομματικά καθήκοντα.

Η Επαρχιακή Πάφου
Όσον αφορά τις εκλογές στην επαρχιακή επιτροπή Πάφου, προτάθηκε σύσταση προσωρινής επιτροπής διαχείρισης αποτελούμενη από τους Άκη Χρυσόμηλο, Βάσο Δημητρίου και Σωκράτη Σωκράτους (δεν αποτελούν μέλη της Επαρχιακής). Επίσης, έγινε εισηγητική πρόταση όπως η υποβολή υποψηφιοτήτων για όλες τις θέσεις της επαρχιακής επιτροπής Πάφου λήξει την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι και να υποβάλλονται στον οργανωτικό γραμματέα του κόμματος, με τις εκλογές να διενεργούνται στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Αντικαταστατική συμπεριφορά»
Αναφερόμενος στην παραίτηση Νικάνδρου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου επέδειξε αντικαταστατική, αντιδεοντολογική και απρεπή συμπεριφορά σε πλείστα ζητήματα και κατέθεσε προσωπική εισήγηση, με βάση την οποία, εφόσον επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, να μην του αποστερηθεί το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, υπό την προϋπόθεση ότι θα απολογηθεί και θα ανακαλέσει δημόσια τα υβριστικά μηνύματα προς μέλη της ηγεσίας του κόμματος και τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον της ηγεσίας και στελεχών της επαρχιακής επιτροπής Πάφου, καθώς και δημόσια δήλωση για τον σεβασμό που οφείλει να επιδείξει στη συνεδριακή απόφαση του περασμένου Ιούλη.

Εγκρίθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις
Οι προτάσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου εγκρίθηκαν είτε ομόφωνα είτε με μεγάλη πλειοψηφία σε κάποια θέματα, γεγονός που υπογραμμίζει το πνεύμα συναίνεσης και σύμπλευσης που κυριάρχησε στη σύνοδο της ΚΕ.
Οι εγκριθείσες προτάσεις διέπουν τα θέματα υποψηφιοτήτων για εκλογές, την αποκοπή απολαβών προς όφελος του κεντρικού ταμείου του κόμματος και την εφάπαξ αποζημίωση στο τέλος της βουλευτικής θητείας.
Επίσης, όσες αφορούν τους αποτυχόντες να εκλεγούν, τους κανόνες δεοντολογίας και τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Όσον αφορά τις εκλογές στην επαρχιακή επιτροπή Πάφου, ενεκρίθη η σύσταση προσωρινής επιτροπής διαχείρισης αποτελούμενη από τους Άκη Χρυσόμηλο, Βάσο Δημητρίου και Σωκράτη Σωκράτους και ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για όλες τις θέσεις της επαρχιακής επιτροπής Πάφου θα λήξει την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 και ότι οι εκλογές να διενεργηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση για Νικάνδρου
Η Κεντρική Επιτροπή απεφάνθη, επίσης, ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου, Γ. Νικάνδρου, επέδειξε αντικαταστατική, αντιδεοντολογική και απρεπή συμπεριφορά σε πλείστα ζητήματα και, ως εκ τούτου, δεν έχει δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας, ούτε ως πρόεδρος ούτε ως μέλος της επαρχιακής επιτροπής Πάφου. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά συνιστά προσωρινή αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Νικάνδρου.

Τη συμπεριφορά του παραιτηθέντος Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου καταδίκασε σχεδόν σύσσωμη η ΚΕ, ωστόσο με την απόφαση διαφώνησαν ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης και άλλα τρία μέλη, με το επιχείρημα ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται αποφάσεις που προαποκλείουν στελέχη να διεκδικούν κομματικά αξιώματα.

Κυπριακό: «Επικίνδυνη» αισιοδοξία
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η εκλογή του Μ. Ακιντζί ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει θετική εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ότι η «υπερφίαλη αισιοδοξία» που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους εγκυμονεί κινδύνους, αφού σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών θα επωμισθεί η πλευρά μας την ευθύνη.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι τις τελικές αποφάσεις της τ/κ πλευράς θα τις καθορίσει η Τουρκία, διαμέσου των οποίων θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τους στρατηγικούς της στόχους, που παραμένουν αναλλοίωτοι και αποσκοπούν σε πρώτη φάση σε πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο και σε δεύτερη φάση στον κατάλληλο χρόνο στην προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.
Δήλωσε ότι η διεκδίκηση λύσης στηριγμένης στις διακηρυγμένες αρχές του Κινήματος δεν είναι απορριπτισμός, αλλά πατριωτική υπευθυνότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα