Δευτέρα υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση στους ημικρατικούς

Κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ θα υπογράψουν τη Δευτέρα τη συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, για τα έτη 2015-2018.

Η συμφωνία εξουσιοδοτεί τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα Συμβούλια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη Μεικτή Εργατική Επιτροπή για το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις οικείες

συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμφωνήσουν και να ανανεώσουν τις συλλογικές τους συμβάσεις στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Βάσει της συμφωνίας, οι γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, για τα έτη 2015 και 2016, θα είναι μηδενικές, ενώ για το μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μέσα από το μηχανισμό και για το διάστημα μέχρι τη λήξη της παρούσας συμφωνίας η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Η παραχώρηση γενικής αύξησης θα συζητείται, εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων. Από πλευράς διαδικασίας, αιτήματα γενικών αυξήσεων θα συζητούνται στα πλαίσια του θεσμοθετημένου διαλόγου.

Για το θέμα της ΑΤΑ, οι δύο συντεχνίες δηλώνουν, δια της συμφωνίας, ότι υπάρχει διαδικασία διαλόγου για τελική ρύθμιση της.

Επίσης, βάσει της συμφωνίας που θα υπογραφεί τη Δευτέρα, οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα θέματα προκύπτουν θα επιλύονται στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι μέχρι το τέλος του παρόντος έτους θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σχετικά με την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, ρύθμιση που θα αφορά και άλλους εργαζομένους, όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.

Με τη συμφωνία η Κυβέρνηση θα δηλώνει, επίσης, ότι θα επιδιώξει την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς πριν τη λήξη της σχετικής νομοθεσίας στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν η νομοθεσία για την έκτακτη εισφορά δεν θα ανανεωθεί εκτός απροόπτου.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στο Υπουργείο Οικονομικών στις 11.00.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα