«Χρυσή» αλλαγή και λυτρωτής ο Πελέ

Η Ανόρθωση χρειάστηκε το φάουλ-ποίημα του Πορτογάλου για να κερδίσει τον Άρη και να πιάσει κορυφή
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 2
15΄ Κουλούρης, 77΄ Πελέ
ΑΡΗΣ 1
19΄ Μαραγκουδάκης

Με δραματικό τρόπο και λυτρωτή τον Πελέ με απευθείας φάουλ η Ανόρθωση λύγισε την αντίσταση του μαχητικού Άρη κερδίζοντας με 2-1. Αποτέλεσμα που φέρνει την ομάδα της Αμμοχώστου στην κορυφή της βαθμολογίας, ισόβαθμη με 27 βαθμούς με την ΑΕΚ, με παιχνίδι περισσότερο

από τον ΑΠΟΕΛ που αγωνίζεται σήμερα. Ήταν η 8η νίκη της Ανόρθωσης που προηγήθηκε στο σκορ με τον Κουλούρη, αλλά δέχθηκε νωρίς την ισοφάριση από τον Μαραγκουδάκη και το παιχνίδι απέκτησε μπόλικο ενδιαφέρον ώς το τέλος. Ο Άρης που άφησε καλές εντυπώσεις δέχθηκε την 7η ήττα κι έμεινε στους 13 βαθμούς.

Ο Πάους δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Λαΐφη, ενώ εκτός και πάλι ήταν ο Τζανακάκης. Ο Ολλανδός έκανε μιαν αλλαγή στην ενδεκάδα βάζοντας τον Ντλοβού που πήρε τη θέση του Λαΐφη. Έτσι, στο αρχικό σχήμα για πρώτη φορά έπαιξαν μαζί Κουλούρης και Ντλοβού, με τον Ελλαδίτη να παίζει ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Ντλοβού. Ο Βίκτορ παρέμεινε στο κέντρο άμυνας και οι Γεωργιανοί Μαϊσουράτζε-Αμπουρτζάνια στον άξονα. Εκτός για τον Άρη ο Οζίας. Τη θέση του πήρε ο Θεοφίλου, ενώ οι Αουρέλιο και Χαραλάμπους ήταν τα άλλα νέα πρόσωπα στην 11άδα.

Όπως αναμενόταν η Ανόρθωση ξεκίνησε έχοντας τον έλεγχο και προσπαθούσε με καλή κυκλοφορία να φτάσει στην περιοχή του Άρη. Η λεμεσιανή ομάδα δεν κλείστηκε και επεδίωκε με πίεση από ψηλά να χαλάσει το παιχνίδι των γηπεδούχων.

Από μια πλαγιοκόπηση νωρίς, (15΄) η Ανόρθωση κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ με τον Κουλούρη, αλλά η αντίδραση του Άρη ήταν άμεση, καθώς στο 19΄ ισοφάρισε με κεφαλιά του Μαραγκουδάκη.

Δυσκολευόταν να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα η γηπεδούχος απέναντι στον «θρασύ» Άρη κι έτσι η μπάλα δεν έφτανε στους επιθετικούς. Ο Μαρτίνες χαραμιζόταν στο άκρο, ο Κουλούρης δεν συμμετείχε στην οργάνωση και ο Αμπουρτζάνια υστερούσε. Έτσι δεν υπήρχε παίκτης να κουμαντάρει το παιχνίδι στον άξονα και οι όποιες προσπάθειες έγιναν από πλαγιοκοπήσεις και ατομικές προσπάθειες.

Η επανάληψη
Πιο δυνατά μπήκε στο β΄ 45λεπτο η Ανόρθωση, που έδωσε πιο γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι της πιέζοντας για το δεύτερο γκολ. Άρχισε να κυκλοφορεί πιο σωστά την μπάλα και να φτιάχνει ευκαιρίες με δράστη τον Κουλούρη. Οι δυο τεχνικοί άρχισαν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις τους.
Η Ανόρθωση εξασκούσε πίεση διατηρώντας την κατοχή σε υψηλά ποσοστά, ο Άρης από την άλλη αμυνόταν κι έψαχνε την ευκαιρία σε αντεπίθεση. Στο 72΄ ο διαιτητής υπέδειξε λανθασμένα πέναλτι για χέρι του Θεοφίλου, αλλά μετά πήρε την απόφασή του πίσω.

Λυτρωτής ο Πελέ
Η απόφαση του διαιτητή δεν πτόησε τη γηπεδούχο, η οποία συνέχισε να επιτίθεται και στο 77΄ ο Πελέ, με ωραίο φάουλ που κέρδισε ο ίδιος έξω από την περιοχή, έδωσε προβάδισμα στην Ανόρθωση (2-1).

Το τέρμα ηρέμησε την Ανόρθωση, η οποία δεν έριξε στροφές. Συνέχισε να κρατά μπάλα και να επιτίθεται μη δίνοντας ευκαιρία στον Άρη να φανεί απειλητικός.
Με πέντε λεπτά καθυστερήσεις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και η Ανόρθωση με μπόλικη δόση άγχους κέρδισε και ανέβηκε στην κορυφή.

Ο Πελέ ήταν ο MVP της «κυρίας» με το νικητήριο που πέτυχε. Ο Κάλβο στο α΄ ημίχρονο ήταν καλός, ενώ πιο σταθερός σε όλο το παιχνίδι ήταν ο Μαϊσουράτζε. Από τον Άρη διακρίθηκαν οι Μποργκ, Αουρέλιο και Μαραγκουδάκης.

Διαιτητές: Θωμάς Μούσκος (Αθ. Ιωάννου, Α. Ανδρέου)
Κίτρινες: Πελέ/Θεοφίλου, Χαραλάμπους, Μπονιφέις

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Κόπριβετς, Χόλγκερσον, Βίκτορ, Γκάμπριελ, Σβέχλεν, Μαϊσουράτζε, Αμπουρτζάνια (64΄ Πελέ), Κάλβο (82΄ Μακρής), Μαρτίνες (71΄ Αβραάμ), Κουλούρης, Ντλοβού
ΑΡΗΣ: Νουρεντινόφσκι, Μποργκ, Χριστοφόρου, Αουρέλιο, Θεοφίλου, Κυριάκου (71΄ Αντωνίου), Ευσταθίου, Παναγή (56΄ Μπόνιφεϊς), Χαραλάμπους (79΄ Μπαγκούρα), Κύπρου, Μαραγκουδάκης

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
2΄ Σέντρα Αμπουρτζάνια με το στήθος ο Κουλούρης αστόχησε από κοντά.
15΄ 1-0 Σέντρα του Κάλβο και ο Κουλούρης, πάλι με το στήθος, αυτή τη φορά δεν λάθεψε.
19΄ 1-1 Ψηλοκρεμαστή μπαλιά του Κυριάκου στην περιοχή και ο Μαραγκουδάκης με κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσα.
23΄ Φάουλ του Κάλβο στο οριζόντιο δοκάρι.
38΄ Ο Χόλγκερσον ανέτρεψε τον Κύπρου, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι για τον Άρη.
43΄ Ο Μποργκ έριξε κάτω τον Αμπουρτζάνια στην περιοχή. Πέναλτι, αλλά ούτε αυτή τη φορά το υπέδειξε ο διαιτητής.
47΄ Γύρισμα του Γκάμπριελ και σουτ του Κουλούρη στο σώμα του Χαραλάμπους.
49΄ Κόρνερ του Μαρτίνες, κεφαλιά του Βίκτορ και νέα κεφαλιά του Κουλούρη άουτ.
53΄ Ο Μποργκ έσωσε στη γραμμή σουτ του Αμπουρτζάνια. Προηγήθηκε έξοδος του Νουρεντινόφσκι στα πόδια του Ντλοβού.
58΄ Σουτ του Κουλούρη στα χέρια του τερματοφύλακα.
72΄ Από σέντρα η μπάλα βρήκε το στήθος του Θεοφίλου, ο διαιτητής υπέδειξε λανθασμένα πέναλτι αρχικά, αλλά άλλαξε την απόφασή του.
2-1 77΄ Ο Πελέ κέρδισε φάουλ και το εκτέλεσε με επιτυχία.
79΄ Πλασέ του Μαραγκουδάκη έξω
------------
Κλειστό το νότιο πέταλο
Κλειστό ήταν το νότιο πέταλο λόγω τιμωρίας της Ανόρθωσης. Έτσι οι οργανωμένοι μεταφέρθηκαν στη βόρεια κερκίδα.
------------

Πάους: Απέναντι σε τέτοιες ομάδες χρειάζεται υπομονή
Χαρούμενος για τη νίκη και την εμφάνιση στο β΄ ημίχρονο παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Άντρε Πάους, ο οποίος τόνισε πως καλό είναι να έχεις κατοχή, αλλά πρέπει να παίζεις πιο μπροστά. Επεσήμανε ότι στο α΄ μέρος η ομάδα του ήταν αργή και πως απέναντι σε ομάδες όπως ο Άρης χρειάζεται υπομονή.

Πιο αναλυτικά είπε:
«Είμαι χαρούμενος με τη νίκη. Ξέραμε ότι ο Άρης έχει μια καλή ομάδα. Ειδικά στην άμυνα είναι πολύ συμπαγής και προσπαθούν να βγουν γρήγορα μπροστά. Απέναντι σε τέτοιες ομάδες χρειάζεται υπομονή. Νομίζω ότι στο πρώτο ημίχρονο ο ρυθμός ήταν πολύ αργός. Δεν χρησιμοποιήσαμε τους επιθετικούς και τους ακραίους. Είναι καλό να έχεις την κατοχή της μπάλας, αλλά να παίζεις πιο μπροστά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά συγκρίνοντας το πρώτο με το δεύτερο μέρος. Νομίζω ότι κι εσείς θα είδατε ότι η ομάδα ήταν καλύτερη στο δεύτερο».

Σε ερώτηση για τους δύο επιθετικούς που παρέταξε, ανέφερε:
«Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ξεκινάμε αυτό το σύστημα, αλλά το δουλέψαμε στην προπόνηση».

Ο Εουγκέν Νεαγκόε
Ο προπονητής του Άρη από την άλλη δεν είπε πολλά. Προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και αν μπορούσαμε πιο πολλά ίσως καταφέρναμε να κερδίσουμε σήμερα, τόνισε.

Πιο αναλυτικά:
«Προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Προετοιμαζόμαστε κάθε μέρα της εβδομάδας γι’ αυτόν τον σκοπό. Αν μπορούσαμε πιο πολλά, ίσως να καταφέρναμε να κερδίσουμε σήμερα.
Έχουμε ακόμα τέσσερεις αγωνιστικές μέχρι να δούμε για ενίσχυση. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα