Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ύψους 3 δις για το προσφυγικό

Σε συμφωνία επί σχεδίου δράσης για την προσφυγική κρίση, με κεντρικούς άξονες τη διάθεση τριών δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες εντός Τουρκίας και επανενεργοποίηση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης, σε αντάλλαγμα τουρκικής βοήθειας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κατέληξε η χθεσινή Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία, με «αρχική» χρηματοδότηση, ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα φιλοξενεί περισσότερους

από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει, ήδη, διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, που αφορά την οικονομική και τη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016» τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων». Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου, σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016».

Επιπλέον, αναφέρει πως η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης.

Ξεκάθαρο μήνυμα Γιούνκερ σε Τουρκία για το θέμα της βίζας

«Συμφωνήσαμε ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να επανεργοποιηθεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι η Σύνοδος παρέχει κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και σηματοδοτεί την ανανέωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο. Ως προς το θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει, ενδεχομένως, να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική, που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ. Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα, που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, καθώς επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. Δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα». Αναμένουμε, δήλωσε, να δοθεί τεράστια ώθηση στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την διεξαγωγή δύο Συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, καθώς και για διάλογο σε υψηλό επίπεδο επί ενεργειακών θεμάτων, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει, επίσης, αντικείμενο συζήτησης στις επόμενες διασκέψεις.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις υποσχέσεις της, όπως ορίστηκαν στο σχέδιο δράσης, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα. Η εισδοχή στην Ε.Ε. αποτελεί για μας, τόνισε, στρατηγικής σημασίας στόχο. ΕΕ και Τουρκία, υποστήριξε, «πληρώνουν το τίμημα» για την αποτυχία του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών να χειριστούν την κρίση στη Συρία.

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τη στήριξη στην ΚΔ

Η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου και ειδικότερα χαιρετίζει τη στήριξη από τους ηγέτες των κρατών μελών για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα χαιρετίζει, ανάμεσα σε άλλα, τo γεγονός πως στην Κοινή Δήλωση έχει ενσωματωθεί αναφορά ότι τα κριτήρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για τη φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων εισόδου θα πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων των κρατών μελών.

Επίσης, η κυβέρνηση σημειώνει και το γεγονός ότι δεν καθίσταται υποχρεωτική η συνεισφορά των κρατών μελών σε σχέση με τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε γραπτή δήλωση, στην οποία, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στη μεταναστευτική κρίση, σημειώνει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, στα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου και τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της, της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

Ικανοποιημένη και η Αθήνα

Ικανοποίηση για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασε και η Αθήνα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει, επίσης, το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ, παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών, που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε, επίσης, πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα