Χρυσές δουλειές από Τ/κ εργολάβους

Οι διαπραγματεύσεις αυξάνουν την τιμή των οικοπέδων στην κατεχόμενη Κύπρο

Έτοιμη δηλώνει η Ολλανδία να προεδρεύσει της Ad hoc επιτροπής εργασίας για τις νομικές πτυχές της λύσης. Θα εξεταστεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα μεταβατικά μέτρα, δήλωσε από τα κατεχόμενα η Ολλανδή Πρέσβης

«ΤΗΝ προκήρυξη Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. προς την τ/κ κοινότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 ανακοίνωσε η Κομισιόν»

Η αξία των ακινήτων στη «Βόρεια Κύπρο» θα αυξηθεί στην περίπτωση μιας

ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής κτηματομεσιτικής εταιρείας Real Union, Χασάν Σουνγκούρ, προσθέτοντας μάλιστα πως ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η «ΤΔΒΚ» θα πρέπει να επικυρώσει τους (παράνομους) τίτλους ιδιοκτησίας που εκδίδει. Σε δηλώσεις του στην τ/κ καθημερινή εφημερίδα Detay, ο Σουνγκούρ σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έχουν δώσει αφορμή για μια «σοβαρή αύξηση» στην τιμή των ακινήτων με τουρκικό «τίτλο ιδιοκτησίας».

Όπως σημείωσε, η τιμή των οικοπέδων στην Κερύνεια έχει αυξηθεί από 200 έως 250.000 στερλίνες ανά donum [ένα μέτρο γης περίπου 1000 τετραγωνικών μέτρων] και πρόσθεσε ότι για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο, η τιμή αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Στο σκοτάδι και οι Τ/κ

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην κοινότητα και οι Τ/κ δεν λαμβάνουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι ενώ γνωρίζουν τα ονόματα των Ε/κ μελών της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, τα αντίστοιχα ονόματα των Τουρκοκυπρίων μελών δεν έγιναν ακόμη γνωστά. Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη στάση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι η τ/κ ηγεσία που συμμετέχει στη διαδικασία λύσης, οφείλει να ενημερώνει τους ανθρώπους, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα. Αναφορικά με τους νόμους του κατοχικού καθεστώτος, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές και είπε ότι «χάνουμε τη συμβολή που οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να φέρουν στη χώρα».

Σε ετοιμότητα οι Ολλανδοί

Την ετοιμότητα της χώρας της να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σε δηλώσεις της στην τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», η Ολλανδή Πρέσβης Brecheje Schwach?fer. Ευχόμενη να εξευρεθεί σύντομα λύση, η κ. Schwach?fer είπε ότι η Προεδρεύουσα της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Ολλανδία, θα είναι κοντά και στις δύο κοινότητες και είναι έτοιμη να συμβάλει, όπου κριθεί αναγκαίο, για τη λύση. Ερωτηθείσα για την οικονομική συμβολή χωρών στην επίλυση του Κυπριακού και εάν η Ολλανδία θα διοργανώσει διάσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα σε περίπτωση λύσης, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η κ. Schwach?fer απάντησε ότι σε περίπτωση λύσης κατά τη δική τους Προεδρία στην Ε.Ε., η Ολλανδία θα προεδρεύσει της Ad hoc επιτροπής εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι νομικές πτυχές της λύσης, θα εξεταστεί πιο απτά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα αποφασιστεί για πόσο μεταβατικό χρόνο και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Για την οικονομική πτυχή εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσουν και τις δύο κοινότητες να εξετάσουν αυτό το θέμα όσο πιο πρακτικά γίνεται.

Εναρμόνιση με κεκτημένο

Όσον αφορά το θέμα της εναρμόνισης της τ/κ κοινότητας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι μια εργασία που θα πάρει λίγο καιρό και πρέπει να γίνουν πιο εντατικές εργασίες. Για την Τουρκία είπε ότι είναι έτοιμη να εργαστούν, ώστε οι αποφάσεις που λήφθηκαν για την Άγκυρα τον περασμένο χρόνο να εφαρμοστούν. Η Ολλανδή Πρέσβης είχε την Πέμπτη συνάντηση στα κατεχόμενα με το νεοϊδρυθέν Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το Κόμμα είχε χθες συνάντηση και με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας.

Υποτροφίες σε Τ/κ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προκήρυξη Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. προς την τ/κ κοινότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Παροχής Βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους στόχους προσέγγισης της τ/κ κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Υποτροφιών θα δώσει επιχορηγήσεις σε Τ/κ σπουδαστές, πτυχιούχους και επαγγελματίες, για να σπουδάσουν, να παρακολουθήσουν μια σειρά μαθημάτων κατάρτισης, να διεξάγουν ερευνητικό έργο ή να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ 2007 και 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει πάνω από 900 υποτροφίες συνολικής αξίας περίπου 12 εκατ. ευρώ σε Τ/κ προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και σε επαγγελματίες.

Με συμβολή των Βρετανών

Υπενθυμίζεται ότι γι' ακόμη μια χρονιά το Πρόγραμμα Υποτροφιών θα υλοποιηθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council), στο πλαίσιο μιας Σύμβασης Ανάθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τους αιτούντες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016, στον ειδικό δικτυακό τόπο www.abburs.eu. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, στις 17.00 ώρα Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα