ΚΝΕ: Η λύση θα δώσει ισχυρή ώθηση στην κυπριακή ναυτιλία

Η δυναμική που υπάρχει στα πλαίσια των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την άρση του παράνομου και αντιπαραγωγικού τουρκικού εμπάργκο στα κυπριακά πλοία και λιμάνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θέμης Παπαδόπουλος.

Σε ομιλία του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του Επιμελητηρίου, στη Λευκωσία, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι

παρά το παγκόσμιο αρνητικό οικονομικό κλίμα, η κυπριακή ναυτιλία παραμένει ένας τομέας υψηλής αξίας για την Κύπρο, που συνεχίζει να στηρίζει σημαντικά την οικονομία κατά 7% του ΑΕΠ σε όρους προστιθέμενης αξίας.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι σημαντικές ξένες και ντόπιες άμεσες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία από τη ναυτιλιακή βιομηχανία μπορούν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με τα πολλά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα από την Κυβέρνηση.

Σημειώνοντας ότι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της κυπριακής ναυτιλίας είναι πραγματικές, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα και τη δυναμική που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο κλίμα, όπως είπε, παρέχει μια ισχυρή ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου πιστεύει ακράδαντα ότι τώρα υπάρχει η τέλεια δυναμική που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την άρση του τουρκικού εμπάργκο προς τα κυπριακά πλοία και λιμάνια.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι τώρα είναι η ώρα για τις δύο πλευρές να κινήσουν τη διαδικασία για να αντιμετωπιστεί το παράνομο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η άρση του τουρκικού εμπάργκο θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές συζητήσεις για την δημιουργία μιας κυπριακής ομοσπονδιακής ναυτιλίας.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό πρέπει να λάβει τη μορφή ενός ενωμένου εμπορικού στόλου με μια σημαία και ένα μητρώο κάτω από μια ομοσπονδιακή διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας», είπε.

Σημείωσε ότι η άρση του τουρκικού εμπάργκο όχι μόνο θα προσφέρει ουσιαστική ανάπτυξη στην κυπριακή ναυτιλία, με αποτέλεσμα αυτή να έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομία, αλλά θα λειτουργήσει και ως παράδειγμα για τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει μια λύση του Κυπριακού, τόσο για το καλό της επανενωμένης Κύπρου, όσο και προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη δέσμευση και τη στήριξη που παρέχει στον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας, αλλά και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριο Δημητριάδη και το Υπουργείο Μεταφορών, για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν για ενδυνάμωση του κλάδου.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα