Χριστοδουλίδης: Καμία παραχώρηση από πλευράς μας στο εδαφικό

«Καμία δυνατότητα δεν υπάρχει να δοθεί ο,τιδήποτε από την δική μας πλευρά, όσον αφορά στο εδαφικό», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχουν τεθεί κάποια κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να διέπουν την τελική λύση, όσον αφορά στο εδαφικό, όπως η επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση του μεγαλύτερου αριθμού των περιοχών των προσφύγων.

Αναφορικά με τη Μόρφου, η οποία αποτελεί πεδίο διαφωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης

επανέλαβε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί, στο πλαίσιο της λύσης, αυτή να μην επιστραφεί.

Ερωτηθείς για εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που υπάρξει σθεναρή άρνηση επ’ αυτού, τόνισε ότι γίνεται διεργασία σε όλα τα επίπεδα με μοναδικό στόχο οι επιδιώξεις να επιτευχθούν.

Σχετικά με τις εγγυήσεις, τόνισε ότι εν έτει 2016, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για τέτοιου είδους εγγυήσεις σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο που θα πρέπει να ενισχυθεί σε περίπτωση λύσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει με την παρουσία ξένων στρατευμάτων αυτός ο ρόλος να περιορίζεται με οποιονδήποτε τρόπο», είπε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι κανένα θέμα δεν τίθεται για επαναφορά από μεριάς Ακιντζί, της σύνδεσης των εγγυήσεων με το θέμα του εδαφικού. Επανέλαβε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εδαφικού στο εξωτερικό δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων.

Όσον αφορά στις ημερομηνίες διεξαγωγής αυτών των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το διάστημα 7-11 Νοεμβρίου είναι σχεδόν οριστικοποιημένο, ενώ για τον τόπο της συνάντησης ανέφερε ότι, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής τοποθεσία.

Τέλος, αναφορικά με το αν το Εθνικό Συμβούλιο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επόμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου, ενώ για το ενδεχόμενο διαρροών, επισήμανε ότι αυτές δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα