Με την παρουσία μαρτύρων πλέον οι ανασκαφές για αγνοούμενους

Νέα δεδομένα στο θέμα των Αγνοουμένων, καθώς έγινε αποδεκτό το αίτημα για επιτόπου Μαρτυρία σε στρατιωτικές ζώνες που για δεκαετίες φάνταζε αδύνατο, καθώς για πολλά χρόνια ο στρατός κατοχής δεν άφηνε κανένα να πλησιάσει.

Επιπλέον, 17 νέες ταυτοποιήσεις προστέθηκαν στο μακροσκελή κατάλογο. Πρόκειται για αγνοούμενους του Στρογγυλού οι οποίοι συνελήφθησαν από Τουρκοκύπριους τις πρώτες μέρες της Β φάσης της τουρκικής εισβολής, πριν ακόμη φτάσει στο χωριό ο τουρκικός στρατός,

αφότου έσπασε η γραμμή άμυνας στην Μια Μηλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκαν σε σπήλια έξω από το χωριό Σιντας και τα οστά τους βρέθηκαν σε πηγάδι όπου είχαν μετακινηθεί. Πρόκειται για περίπτωση όπου υπήρξε σκόπιμη μετακίνηση οστών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσει η ΔΕΑ στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα οστά έχουν σταλεί προ καιρού σε ειδικό εργαστήριο στην Αμερική για ταυτοποίηση, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται πρόσφατα. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εκσκαφές σε αρκετά σημεία στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για την Μόρφου, το Τ/κ κοιμητήριο Λευκωσίας , τη Μόρα, τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, την Μια Μηλιά, την Γαλάτεια, τον Άγιο Βασίλειο και τα Λατσιά.

Εκείνο που προβληματίζει και που έχει επισημανθεί αρκετές φορές από την Ε/κ πλευρά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον πληροφορίες για υποθέσεις που να αφορούν Ε/Κ αγνοουμένους, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων που αναζητούνται εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα