Χριστοδουλίδης: Εδαφικό-περιουσιακό κρίνουν τη διαδικασία

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ρόλος για την Τουρκία στη μετά τη λύση του Κυπριακού Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύει η Λευκωσία, απαντώντας στην επιμονή της τ/κ πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού είναι ο τερματισμός της κατοχής και να φύγει η Τουρκία από το νησί δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στις

εν εξελίξει συνομιλίες και στη συνάντηση, που είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με κύρια θέματα στην ατζέντα την ασφάλεια και το εδαφικό, για πρώτη φορά από το 2004, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι και τα έξι κεφάλαια είναι πολύ σημαντικά για μας, αλλά τα συγκεκριμένα δύο κεφάλαια θα κρίνουν τη διαδικασία.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, είπε, έγινε γενικότερη ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να υπάρχει, όπως άλλωστε αναμένονταν, κάτι ουσιαστικό, πέραν από τις γνωστές θέσεις.

Αναλόγως των αποτελεσμάτων των επτά συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα δούμε, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Για το εδαφικό, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι πριν αρχίσει η συζήτηση για χάρτες και ονοματολογία, θα πρέπει να συζητηθούν τα κριτήρια, που θα διέπουν τη λύση του περιουσιακού και ακολούθως αφού συμφωνηθούν αυτά τα κριτήρια θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους χάρτες.

Τα κριτήρια, διευκρίνισε, είναι εκείνα, που θα καθορίσουν τη συζήτηση.

Το περιουσιακό, κατέστησε σαφές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν θα μπορεί να κλείσει, αν δεν υπάρχει πρώτα συμφωνία στο εδαφικό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε, εξάλλου, ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ μας στα συγκεκριμένα θέματα θα βοηθήσει και τις μελέτες του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι μελέτες αυτές, διευκρίνισε, δεν αφορούν το περιουσιακό, αλλά γενικότερα τη βιωσιμότητα της νέας κατάστασης πραγμάτων, που θα δημιουργηθεί μέσα από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Σημασία του Εθνικού Συμβουλίου

Αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών του Ιουλίου.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση δημιουργική και παραγωγική, παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Δεν δόθηκαν έγγραφα στα κόμματα, διευκρίνισε, αλλά μπορούν να πάνε στο Προεδρικό για να τα μελετήσουν και να επανέλθουν με νέες ιδέες και εισηγήσεις στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά τις θερινές διακοπές.

Όσον αφορά την ουσία της διαπραγμάτευσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι έτοιμος να ακούσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων και το απέδειξε, είπε, με το τελικό πλαίσιο, που ο ίδιος αποφάσισε με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Διαχρονικά, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, το Εθνικό Συμβούλιο λειτουργούσε ως συμβουλευτικό όργανο προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με την εμπιστευτικότητα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί

γι’ αυτό και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να λειτουργήσει το Σώμα και γι’ αυτό αποδέχθηκε πολλές από τις εισηγήσεις των κομμάτων είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση που τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αποφασίσουν να μη συμμετέχουν πλέον στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Σώμα θα συνεχίσει τη λειτουργία του με όσα κόμματα επιθυμούν να συμμετέχουν, χαρακτήρισε, ωστόσο, λανθασμένη μια τέτοια εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθούν σ’ αυτή την απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα