Χριστοδουλίδης: Αναμένουμε ενημέρωση από τον Έιντε

Η Λευκωσία αναμένει ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ευελπιστούμε, δήλωσε, ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έχει κάτι σημαντικό να μεταφέρει.

Μέχρι στιγμής, είπε, δεν έχει ενημερωθεί ούτε η ελληνική κυβέρνηση για τα διαμειφθέντα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσης: Ήρθε το πλήρωμα του

χρόνου για τις εγγυήσεις, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο κ. Έιντε κατά τη συνάντηση, που είχε τη Δευτέρα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα, είχε δηλώσει ότι όταν ολοκληρώσει τις επαφές του στην Τουρκία θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα την ελληνική κυβέρνηση.

Αν υπάρχουν νέα δεδομένα, που προκύπτουν από τις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό στην Άγκυρα, πρόσθεσε,
είτε θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Δεν είμαστε σε αδιέξοδο και εργαζόμαστε να μην φτάσουμε εκεί δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Αναμένουμε, είπε, μηνύματα, που να αφορούν την ετοιμότητα της Τουρκίας μέσα από συγκεκριμένες θέσεις και όχι απλώς δηλώσεις σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στόχος όλων, και του ίδιου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι να πάμε στη Γενεύη, να συζητήσουμε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για να μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος.

Δεν υπάρχει πιο αρνητική εξέλιξη, τόνισε, από ένα αδιέξοδο σε μια διεθνή διάσκεψη με την παρουσία των δύο κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι για μας δεν είναι αρκετό να μας πει η Τουρκία ότι πάμε σε μια διάσκεψη στη Γενεύη, θέλουμε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες να καταδεικνύουν ότι υπάρχει αυτή η επιθυμία.

Πήγαμε, είπε, σε διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιανουάριο, αναγκάστηκε η Τουρκία να έρθει, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Για να ξαναπάμε σε νέα Διάσκεψη, εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης, και να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες θέσεις και διαβεβαιώσεις από πλευράς Τουρκίας, ώστε να υπάρχει προοπτική και πρόοδος, χωρίς κανείς, ωστόσο, να μπορεί να διασφαλίσει την τελική επιτυχία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν αφορά τις πτυχές της εσωτερικής ασφάλειας για τις οποίες ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα