Σήμερα η απόφαση για την έδρα της Ελένης Θεοχάρους

Το Ανώτατο Δικαστήριο, ως Εκλογοδικείο, αναμένεται να εκδώσει στις 11.45 την απόφασή του στην προσφυγή, που καταχώρησε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Ανδρέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με την έδρα, που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Με την προσφυγή του ο κ. Μιχαηλίδης αμφισβητεί ότι την έδρα, που κέρδισε η Ελένη Θεοχάρους, την οποία στη συνέχεια αποποιήθηκε για να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεν είχε, ακόμη, ορκιστεί βουλευτής, θα έπρεπε να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών

και νυν βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μέσω των δικηγόρων του, προέβαλε τη θέση ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή και όχι να πάει η έδρα στον αμέσως επόμενο στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης.

Το Εκλογοδικείο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο ορθά ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανακήρυξε ως εκλεγέντα τον πρώτο επιλαχόντα της Αλληλεγγύης, μετά την αποποίηση από τη κα. Θεοχάρους της έδρας, που κέρδισε ή εάν θα έπρεπε να προβεί σε διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής.

Η πλευρά του Εφόρου Εκλογής διατυπώνει τη θέση ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει για διαδικασία, στην περίπτωση αποποίησης έδρας, αλλά μόνο σε περίπτωση, που βουλευτική έδρα κενώνεται κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου, με τον τελικό λόγο να ανήκει πλέον στο Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ως Εκλογοδικείο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει αιτήσεις, οι οποίες αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των εκλογικών νόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα