Χρημ. Επίτροπος: Έτσι θα μπορέσει να ανακάμψει η Ελλάδα

Σε μίνι ανάλυση για τις αιτίες που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, προέβη μέσω της ζωντανής εκπομπής του Sigmalive, o Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και έγκριτος οικονομολόγος, Παύλος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου μίλησε τεχνοκρατικά για το πρόγραμμα που χρειάζεται η Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της, ενώ μετέφερε τις εκτιμήσεις του

για το μέλλον της χώρας.

Η δημοσιονομική φύση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το αίτιο των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Όπως εξήγησε, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης ελλειμμάτων για δεκαετίες. Η χρηματοδότηση αυτών των ελλειμμάτων, πρόσθεσε, προκάλεσε τον συνεχή και αυξανόμενο δανεισμό του ελληνικού κράτους.

Από την άλλη, σημείωσε, τα ελλείμματα είχαν κύρια αιτία τις υπερβολικές δαπάνες, αλλά και τα άκρως ανεπαρκή δημόσια έσοδα, εξαιτίας της αναποτελεσματικής λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών.

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η αναποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών σχετίζεται άμεσα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη, απόλυτη ανεπάρκεια του ελληνικού φορολογικού συστήματος και δημιουργεί:

φοροδιαφυγήφοροαποφυγήαδιαφάνεια στο σύστημαδιαφθορά

Το Δημόσιο Χρέος, πρόσθεσε, καθίσταται δευτερογενές αίτιο για το μέγεθος των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την ανάγκη εξυπηρέτησής του και της δημοσιονομικής αδυναμίας δημιουργίας επαρκών πλεονασμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, η λιτότητα στις δημόσιες δαπάνες από μόνη της δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαιτούνται, θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές σ’ ολόκληρο το εύρος του φορολογικού συστήματος και των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Ο κ. Ιωάννου εκτιμά ότι απαιτούνται:

Αποτελεσματικοί μηχανισμοί εφαρμογής των Νόμων.Αλλαγή στάσης των πολιτών απέναντι στο Κράτος.Αλλαγή κουλτούρας πολιτικών, πολιτών και δημόσιων λειτουργών

Η υλοποίηση θεμελιωδών αλλαγών ,πρόσθεσε, πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου και απαιτεί ταύτιση με τις αλλαγές του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας.

Τι συμφωνία χρειάζεται η Ελλάδα

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς νέο μνημόνιο, αλλά πρόγραμμα ανοικοδόμησης του κράτους, των οικονομικών δομών και του πολιτικού συστήματος.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, πρόσθεσε, θα είναι δύσκολο και μεγάλης διάρκειας και θα πρέπει να περιλαμβάνει θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταβολές και αλλαγή νοοτροπίας πολιτικών και πολιτών (κατάργηση πελατειακών σχέσεων και απαλλαγή από τον λαϊκισμό).

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το ίδιο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους παραμετρικής μορφής, ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης και ανθρωπιστική βοήθεια.

Επισημαίνει ακόμα ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και τεχνικά απαιτητικού προγράμματος,

O κ. Ιωάννου αναφέρθηκε ακόμα στην έκθεση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξήγησε τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για κούρεμα της αξίας των εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και εστίασε στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει για την Κύπρο ένα ενδεχόμενο Grexit.

Follow @stylianou_maria !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα