Χωρίς ομοψυχία θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

"Δεν εξαρτάται από εμένα το αν θα καθησυχαστούν τα κόμματα ή όχι", δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Χωρίς ουσιαστική ομοψυχία και πλήρη ταύτιση απόψεων θα μεταβεί στην τριμερή ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ικανοποίηση των κομμάτων για τις δεσμεύσεις του Προέδρου ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι δε θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για πρόνοιες

που έχουν συμφωνηθεί στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και όχι μόνο.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές ο ΠτΔ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ο ΠτΔ δεν έχει μέχρι στιγμής υπερβεί τις κόκκινες γραμμές στις συνομιλίες και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενο επιδιαιτησίας από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι βλέπει ως εξαιρετικά δύσκολο το να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός 2016.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι υπάρχει πρόοδος, παραμένουν ανοικτά πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις», σημείωσε.

Θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια πάντα με προσήλωση στις συμφωνημένες αρχές λύσης όπως έχουν διαμορφωθεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, όπως έχουν διαχρονικά καταγραφεί από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία", ανέφερε.

"Θα ήταν λάθος αν μπαίναμε απόψε σε μια ουσιαστική συζήτηση την ώρα που απλώς έγινε μια ανάγνωση ενός εγγράφου", ανέφερε.

"Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επιμένω ότι τα σημαντικά ζητήματα ακόμη εκκρεμούν, τα θέματα της ασφάλειας, του περιουσιακού, του εδαφικού, της εκτελεστικής εξουσίας και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δε χρειάζεται να υπάρχει τόση ένταση μεταξύ μας, ας ρίξουμε τους τόνους και να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους", ανέφερε.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Δε δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που μεταφέρει ο ΠτΔ

Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η ωραιοποιημένη εικόνα που καθημερινά μεταφέρει ο ΠτΔ , δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Έκανε λόγο για μη παραγωγική διαδικασία, η οποία δεν επιτρέπει στα κόμματα να θέσουν και να πάρουν εις βάθος απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν σε σχέση με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε το αίτημα και παράκληση του κόμματός του να δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα για να γίνει κατάλληλη προετοιμασία και μελέτη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι στη ΝΥ ο Πρόεδρος δεν πρέπει να αποδεχτεί οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία ή καταγραφή οποιωνδήποτε συγκλίσεων.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Στόχος, η λύση να είναι λειτουργική

"Είναι κάποια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε με μεγάλη προσοχή, γιατί στόχος είναι η λύση να είναι λειτουργική και δημοκρατική και να μην αναπαράγει προβλήματα και συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον με την εφαρμογή της και που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Χαρακτήρισε επικίνδυνους τους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων όπως και κάποιες από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στις συνιστώσες πολιτείες.

Για τη συνάντηση της ΝΥ ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του εξέφρασε επιφυλάξεις και προέβη σε υποδείξεις κυρίως για το τι πρέπει να αποφευχθεί, δηλαδή είτε ορισμένες δεσμεύσεις είτε συγκλίσεις που η τουρκική πλευρά επιδιώκει για να υπάρξει παγίδευση της πλευράς μας.

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών: Ικανοποίηση για τη μη αποδοχή πενταμερούς διάσκεψης

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι με την επιστροφή του ΠτΔ από τη Νέα Υόρκη θα γίνουν έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού για κάθε κεφάλαιο, ο Γιώργος Λιλλήκας.

Για την τριμερή είπε ότι τον ικανοποιεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται ο Πρόεδρος να αποδεχτεί -όπως το είπε και δημόσια- «να βγει ως αποτέλεσμα (της τριμερούς) αυτό που θέλει η τουρκική πλευρά από τη συνάντηση με τον ΓΓ, δηλαδή να οδηγηθούμε σε μια πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη χωρίς να έχουν επιλυθεί όλες οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».

Τον ικανοποιεί ακόμη είπε, το γεγονός ότι ο ΠτΔ διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει ούτε ενδιάμεση λύση, δηλαδή καταγραφή των μέχρι τώρα συγκλίσεων κάτι που θα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.

"Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση σε σοβαρά ζητήματα και ακόμη και εκεί που υπήρχε σύγκλιση απομένουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές, άρα δεν βλέπω -και μακάρι να κάνω λάθος- πώς θα μπορούσε να υπάρξει λύση μέχρι το 2016 ή δημοψήφισμα αρχές του 2017.

Πρόεδρος Οικολόγων: Στραβά Αρμενίζουμε στο Κυπριακό

Οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της ενημέρωσης στο Εθνικό, με τον Πρόεδρό του Κινήματος Γιώργο Περδίκη να δηλώνει ότι "στραβά αρμενίζουμε" και ότι σημειώνονται και άλλες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στον τομέα της διακυβέρνησης και ότι εκεί φαίνεται πως οι Τ/κ ζητούν περισσότερα πράγματα.

Για τον ρόλο του ΓΓ των ΗΕ είπε πως ο ΓΓ φαίνεται να έχει προσδοκίες που δε συνάδουν με την πραγματικότητα και μίλησε για χάος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις σε ορισμένα θέματα, όπου αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη φιλοδοξία, τον στόχο και τις ευχές για κατάληξη ως το τέλος του χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, «υποσχέθηκε ότι δεν αλλάζει ο ρόλος του ΓΓ στις συνομιλίες μετά τη ΝΥ και δε θα οριστεί ημερομηνία για πενταμερή πολυμερή και αυτή η συνάντηση θα έχει χαρακτήρα ενημερωτικό διάρκειας 45 λεπτών".

Είπε ακόμη ότι και στο παρελθόν Πρόεδροι, όπως για παράδειγμα ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δεσμευτεί το 2003 με την απόφαση του Εθνικού ότι δε θα φέρει επιδιαιτησία και όλοι είδαμε τι έγινε.

Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύης: Η τουρκική πλευρά λαμβάνει υπερπρονόμια

Σε καλύτερο κλίμα από ότι η Σύσκεψη Αρχηγών της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους.

Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη δέσμευση Αναστασιάδη να μη δεχθεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία ή πολυμερή διάσκεψη.

Σε σχέση με την τριμερή η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο "ουσιαστικά θα είναι μια τυπική διαδικασία 45 λεπτών στην οποία δε θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση". Έντονη είναι η ανησυχία της κ. Θεοχάρους για το γεγονός ότι σύμφωνα με την ίδια "η τουρκική πλευρά λαμβάνει υπερπρονόμια που θα δυσχεράνουν τη λειτουργία του κράτους".

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για τις δηλώσεις Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται αμετακίνητος με άκαμπτες θέσεις σε πολλά από τα ουσιώδη ζητήματα του κυπριακού.

ΕΛΑΜ: Επαναχάραξη της γραμμής μας στο Κυπριακό

Το ΕΛΑΜ στη συνεδρίαση του Εθνικού κατέθεσε πρόταση για επαναχάραξη της γραμμής στο Κυπριακό και επικαιροποίηση των αποφάσεων του Σώματος, υπό το φως του γεγονότος ότι για πρώτη φορά συμμετέχει στις συνεδριάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι το ΕΛΑΜ διαφωνεί πλήρως με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή και αναμένει την επιστροφή του ΠτΔ από τη Νέα Υόρκη για καλύτερη και σε βάθος ενημέρωση. Είπε ακόμη πως το κόμμα παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα