Χωρίς κοινό έγγραφο στο Crans-Montana

Άνευ κοινού εγγράφου, άρα και χωρίς κατευθυντήριο οδηγό για τις συζητήσεις στο θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις, οδεύουν Ε/κ και ελληνική πλευρά στην κρίσιμη διάσκεψη του Κραν Μοντανά στην Ελβετία. 72 ώρες πριν από την έναρξη της πλέον κρίσιμης φάσης στο Κυπριακό το Προεδρικό παραδέχεται πλέον ότι οι μεθοδεύσεις Έιντε δεν επιτρέπουν εκπλήρωση του όρου που είχε τεθεί στην τριμερή με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη την 4η Ιουνίου.

"Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ

έγγραφα που δεν έχουν ετοιμαστεί με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης της 4ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και που προνοούσε την ετοιμασία κοινού εγγράφου.Έγγραφα, μάλιστα, τα οποία ιδιαιτέρως παραγνωρίζουν ότι ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, και ενόψει του γεγονότος ότι το προσχέδιο εγγράφου, το οποίο ετοίμασε ο Εσπεν Μπαρθ Άιντε, δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο το εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή" ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος έστειλε και μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι η Ε/κ πλευρά προβάλλει ακραίες θέσεις. "Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως τόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και οι θέσεις της ελλαδικής πλευράς δεν αποπνέουν αρνητισμό, αλλά αντιθέτως αποτελούν αξίωση για αμερόληπτη παρουσίαση των θέσεων των εμπλεκομένων μερών. Κατ΄ αντίθεση με όσα κάποιοι ισχυρίζονται, επαναλαμβάνω ότι μεταβαίνω στην Ελβετία για να συμμετέχω στη διάσκεψη για την Κύπρο και στις συνομιλίες, με μοναδικό στόχο και πρόθεση τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζω ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθουν με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση για να εξευρεθεί λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο" σημείωσε ο Πρόεδρος.

Πάντως η ομάδα Έιντε δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις ενστάσεις υποβαθμίζοντας τα όσα συμβαίνουν και μη επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι δεδομένη η παρουσία του ΓΓ στο ελβετικό θέρετρο

ΣΗΜΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ «Όλα θα είναι έτοιμα. Η διάσκεψη θα αρχίσει όπως είναι προγραμματισμένη. Το έγγραφο του κ. Έιντε είναι έτοιμο για την έναρξη της διάσκεψης. Δεν θα κάνουμε σχόλια πάνω σε εικασίες που δεν στηρίζονται σε οποιαδήποτε ενημέρωση. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε» αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Σχόλια που νωρίς το απόγευμα επιχείρησαν να αποσύρουν τα Η.Ε. Στο μεταξύ και η Τουρκία κατηγορεί τώρα τον Έιντε ότι προωθεί για ίδιον όφελος τη διεθνή διάσκεψη.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό, τόσο για τη διάσκεψη, όσο και για τις εγγυήσεις.

"Πραγματοποιείται εκ νέου σύσκεψη στο Κραν Μοντανά με το ζόρι (με την επιβολή) του ΟΗΕ.Αυτό τον όρο (με το ζόρι) πρέπει να χρησιμοποιήσω. Οι εγγυήσεις είναι σημαντικό ζήτημα. Στο Ε/κ τμήμα της Κύπρου δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Τ/κ" επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές.

Δηλώσεις που είναι σε πλήρη αρμονία με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ οι οποία αποκάλυψε ότι στη συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν-Γιλντιρίμ αποφασίστηκε πως η παρουσία του τουρκικού στρατού δεν εγκαταλείπεται και πως κανείς δεν πρέπει να περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα