Κίνηση ΠτΔ για επισημοποίηση τουρκικής γλώσσας σε ΕΕ

Το ενδεχόμενο να ζητήσει την καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της ΕΕ εξετάζει σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Λευκωσία.

Το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύει η τουρκική εφημερίδα Χαβαντίς που υποστηρίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε εντολή για να ξεκινήσει η τυπική διαδικασία ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αιτηθεί προς την ΕΕ όπως η τουρκική

γλώσσα, που είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους, γίνει και επίσημη γλώσσα της Ένωσης. Περαιτέρω, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, γεγονός, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης από την ε/κ πλευρά. Υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι εδώ και 12 χρόνια με το αιτιολογικό πως το κόστος ήταν υψηλό και οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν το επιθυμούσαν, το θέμα της τουρκικής γλώσσας δεν υπήρχε στην ατζέντα.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, με εντολή του Προέδρου Αναστασιάδη, οι γραφειοκράτες στο “νότο” μελετούν την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υπάρξει σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ.

Προστίθεται δε ότι και η Τουρκική Δημοκρατία είχε προτείνει όπως η τουρκική γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ ενώ ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταφέρει αυτό το αίτημα σε κάθε πλατφόρμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα