Λυσσαρίδης: Δημοψηφίσματα=τέλος Αναστασιάδη και ΚΔ (βίντεο)

Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγήσει τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού σε χωριστά δημοψηφίσματα με βάση τα όσα συζητούνται σήμερα, τότε αυτό θα αποτελέσει το τέλος, τόσο του ιδίου όσο και της Κύπρου, δήλωσε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των έξι προηγούμενων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίου του Κώστα Ν. Χατζηκωστή,

«Έξι Προεδρικά Πορτρέτα», ο Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι δυστυχώς όπως προκύπτει δεν έγινε σωστή διάγνωση των τουρκικών προθέσεων, οι οποίες δεν ήταν τίποτε λιγότερο από την τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Όπως είπε όλοι οι Προέδροι, δυστυχώς, περπάτησαν την πεπατημένη του διακοινοτικού διαλόγου, απενοχοποιώντας την Τουρκία. Ο ρόλος, είπε ,του Κώστα Χατζηκωστή και του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, ήταν πολύ συγκεκριμένος, διότι επέμενε ότι το κυπριακό ήταν θέμα εισβολής και κατοχής και όχι διακοινοτικό ζήτημα.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αξιώσεις για πενταμερή διάσκεψη στο Νταβός της Ελβετίας, ο Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε πως κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται με πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους καθώς στις διεθνείς διασκέψεις συμμετέχουν κυβερνήσεις και όχι κοινότητες. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η αναγνώριση θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή μας», προειδοποίησε.

Με τα σημερινά δεδομένα, ανέφερε και τα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, πάμε για διάλυση και όχι λύση του κυπριακού και το αποτέλεσμα θα είναι ένα νέο συνομοσπονδιακό κράτος.

«Αν ο Πρόεδρος οδηγήσει το λαό σε χωριστά δημοψηφίσματα, τότε θα είναι το τέλος και του ιδίου και της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος επαναλαμβάνοντας τα όσα ο ίδιος από χρόνια υποστήριζε, δηλαδή τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, είπε ότι θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να πετύχουμε μια λύση πλήρως εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα