Χάσικος: Καθοριστικός ρόλος της Κύπρου για τη ροή μεταναστών

Η Κύπρος, ως το ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση μεταναστευτικής ροής από χώρες κρίσεων στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο κ. Χάσικος εξέφρασε υπερηφάνεια, γιατί, όπως εξήγησε, ως ο αρμόδιος Υπουργός «για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στην επικράτεια της Δημοκρατίας»,

το εξαιρετικό αυτό έργο αποπερατώθηκε ταχύτατα, μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση για τη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «ΖΗΝΩΝ» αντιμετωπίστηκε θετικά και με επείγουσα διαδικασία προωθήθηκε προς το Υπουργικό Συμβούλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών. Η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία του Κέντρου «ΖΗΝΩΝ», κρίθηκε αναγκαία λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Η Κύπρος, σημείωσε, «ως το ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση μεταναστευτικής ροής από χώρες κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ροής προσφύγων, που προσπαθούν να διαφύγουν από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι αυτή την περίοδο «έχουν αναληφθεί από το ΚΣΕΔ ενέργειες για την εκπαίδευση προσωπικού στα υψηλής τεχνολογίας συστήματα του Κέντρου, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017 να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και να αρχίσει η ενημέρωση και εκπαίδευση των συντονιστών των Υπουργείων που εμπλέκονται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «το μείζον ζήτημα της έγκαιρης ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας, παρακολούθησης της κατάστασης κρίσεως σε πραγματικό χρόνο, της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης της δημιουργηθείσας κατάστασης, επιλύεται, πλέον, με τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου, από όπου θα είναι δυνατή η ταυτόχρονη ανάληψη ενεργειών από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών».

Εξήγησε ότι «στο Κέντρο υπάρχει ειδική αίθουσα σύγκλησης της Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων (ΥΟΧΚ), η οποία θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι δυνατή η λήψη των βέλτιστων αποφάσεων, οι οποίες θα εκτελούνται από τον ίδιο χώρο από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Υπάρχουν 120 θέσεις εργασίας για όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες με όλες τις τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες και διευκολύνσεις».

Ανέφερε, ακόμα, ότι το Κέντρο «είναι δυνατό, με απόφαση της Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων (ΥΟΧΚ), να λειτουργεί και επί 24ώρου βάσεως, για όσο διάστημα απαιτηθεί, με διάθεση στελεχών/λειτουργών από ουσιώδεις υπηρεσίες, οι οποίοι θα προέρχονται από το ΚΣΕΔ, την Αστυνομία, την Εθνική Φρουρά, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Άμυνα, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων για εφαρμογή του αναγκαίου Ειδικού Εθνικού Σχεδίου. Το Κέντρο, θα είναι συνδεδεμένο, επίσης, με όλα τα υφιστάμενα κέντρα επιχειρήσεων, για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο».

Επίσης, «σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κέντρο, θα υπάρχει δυνατότητα ολιγόωρης παραμονής μέχρι και 300 διασωθέντων ατόμων από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τα οποία είτε θα προωθούνται για επαναπατρισμό με αεροσκάφη από το παλιό αεροδρόμιο, χωρίς να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, είτε θα προωθούνται προς τους χώρους φιλοξενίας στο εσωτερικό της χώρας, ανάλογα με τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας».

Ως Υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο Σωκράτης Χάσικος, «είμαι πλέον πεπεισμένος ότι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως η περσινή πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας, θα αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά με την αξιοποίηση αυτού του Κέντρου με τις υψηλές δυνατότητες των συστημάτων του. Με μέριμνα του Υπουργείου Άμυνας και υπό την ευθύνη της Διοίκησης του ΚΣΕΔ, το στρατιωτικό προσωπικό που θα στελεχώνει το Κέντρο, θα τηρεί σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα συστήματα του Κέντρου για να αξιοποιηθούν από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου φορέα για τη συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, εάν πρόκειται για μεγάλη πυρκαγιά, θα είναι είτε το Τμήμα Δασών είτε η Πυροσβεστική».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε, «θα στηρίξει την περαιτέρω αναβάθμιση του Κέντρου και του χώρου ολιγόωρης παραμονής, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης προσφύγων ή και μεταναστών, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο, με πρώτιστο πάντα καθήκον τη διάσωση και προστασία τους από κάθε κίνδυνο που απειλεί τη ζωή τους».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, Πλοίαρχος Κώστας Φυτηρής ανέφερε ότι το Κέντρο ακολουθεί τρεις κύριες κατευθύνσεις, που είναι «η ανάπτυξη του ενιαίου πνεύματος και συνέργειας μεταξύ των Υπηρεσιών, ανεξαρτήτως προέλευσης προσωπικού, ο καθορισμός σαφέστατων στόχων με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και η αφοσίωση και ευελιξία, θεωρώντας και το πιο δύσκολο πρόβλημα ως εφικτό στόχο και όχι ως εμπόδιο για τη μη ολοκλήρωσή του».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «το Κέντρο είναι επιχειρησιακά έτοιμο και το προσωπικό και οι διευκολύνσεις του είναι στη διάθεση όλων των Υπουργείων και Υπηρεσιών της Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσουν τυχόν μεγάλη μεταναστευτική ροή, αλλά και οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση απειλεί την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια της κοινωνίας μας».

Εξέφρασε, επίσης, «ευγνωμοσύνη» προς τους Υπουργούς και Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών και Αμυνας για την απόλυτη εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που αφορούσαν την ολοκλήρωση του Κέντρου.

Πρόσθεσε ότι το έργο αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα», αφού, όπως εξήγησε, «όλοι οι εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί, το προσωπικό των Ευρωπαϊκών Ταμείων Ασφάλειας του ΥΠΕΣ, δημόσιοι λειτουργοί, η CYTA, που ανέλαβε ως ανάδοχος του έργου, και όλοι οι ιδιωτικοί φορείς που επιλέγησαν μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, λειτούργησαν ως μία ομάδα, αφοσιώθηκαν στον ένα και μοναδικό στόχο και με πλήρη επαγγελματισμό τήρησαν το αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου».

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί και τέλεση των εγκαινίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου και επίδειξη δυνατοτήτων.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, πρέσβεις ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσία, στρατιωτικοί ακόλουθοι άλλων χωρών, οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και του ΓΕΕΦ, βουλευτές Δήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα