Χάσικος: "Πρότυπο για άλλους δήμους ο Δήμος Λεμεσού"

Η Λεμεσός και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχουν όραμα το οποίο μπορούν να υλοποιούν ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ευχήθηκε όπως το παράδειγμα αυτό ακολουθήσουν και οι Δήμοι άλλων Επαρχιών.

Εγκαινιάζοντας το απόγευμα το έργο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, ο κ.Χάσικος ανέφερε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίστηκε και ολοκληρώθηκε με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό

18 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, το σωστό προγραμματισμό, την υπομονή και επιμονή των αρμόδιων αρχών και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, αποδίδοντας τα εύσημα και στους προκατόχους του.

«Δεν είμαι σε θέση να περιγράψω τη Λεμεσό, ούτε πως ήταν, ούτε πως γίνεται μέσα από αυτά τα έργα, αλλά για ένα όμως είμαι βέβαιος», είπε ο Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας πως «ειδικά εσείς στη Λεμεσό, στο δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού, διακρίνεστε για τη στρατηγική σας αλλά και για το όραμα σας».

«Είστε σε θέση, κατ’ αντίθεση με άλλους φίλους άλλων Επαρχιών και δεν εννοώ μικρούς Δήμους αλλά ιστορικούς Δήμους, να έχετε οράματα που να μπορείτε να τα υλοποιείτε. Σχεδιάζετε, καταφέρνετε να φέρνετε τα έργα σας σε ώριμη φάση, έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να σας αρνηθεί τα απαραίτητα κονδύλια, είτε συγχρηματοδοτούμενα είτε ακόμα και μέσα από τον προϋπολογισμό, γιατί είστε έτοιμοι», συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε δε όπως και άλλοι Δήμοι φτάσουν σε αυτό το επίπεδο τη Λεμεσό «δηλαδή να είναι έτοιμοι όταν ζητούν και δεδομένου ότι το κράτος έχει, να μπορούν να τα πάρουν (τα κονδύλια)» και διαμήνυσε πως τόσο το Υπουργείο του όσο και η ίδια η Κυβέρνηση βρίσκονται δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ανέφερε σε χαιρετισμό του πως σήμερα παραδίδεται επίσημα ένα από τα πιο αξιόλογα και πλέον εκτεταμένα πολεοδομικά έργα που έγιναν ποτέ στον τόπο μας, που καλύπτει 360 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και οδικό δίκτυο 9.5 χιλιομέτρων.

Το έργο, σημείωσε, ενεθάρρυνε την ανάπτυξη, μέσω πρόσφορων και λειτουργικών παρεμβάσεων, σύγχρονης αισθητικής και υψηλής ποιότητας και αποτελεί μια μόνιμη πρόσκληση στην κοινωνία της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της να δουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν τις νέες δυνατότητες του Ιστορικού Κέντρου.

Με την ολοκλήρωση του έργου, συνέχισε, έχει επιτευχθεί η ουσιαστική βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και πεζών εφαρμόζοντας μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης, ενώ για ενθάρρυνση της διακίνησης πεζών κατασκευάστηκε ένα πλήρες και συνεχές δίκτυο χώρων απαλλαγμένων από τροχαία κυκλοφορία, δρόμων με προτεραιότητα στους πεζούς, με πλατιά πεζοδρόμια που συνδέουν τα σημεία δραστηριότητας και αναφοράς του κέντρου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, μέσα από το έργο έχει επιτευχθεί η δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής, καθώς και χρήσεων πολιτιστικών, αναψυχής και τουρισμού που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κέντρου έναντι άλλων περιοχών.

Επίσης έγινε ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, όπως και ιστορικών ή άλλων σημείων αναφοράς της πόλης, ενώ αξιοποιήθηκαν δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης και η ουσιαστική επέκταση τους.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα