Χάρης: Σταδιακά η ανακούφιση των κουρεμένων (vid)

Στη σταδιακή και ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους «ανακούφιση» των κουρεμένων της κρίσης, προχωράει η Κυβέρνηση, με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να εξαγγέλλει εισφορά ύψους 25 εκ. ευρώ προς το Ταμείο Αλληλεγγύης, δέσμευση για δεύτερη δόση εν ευθέτω χρόνο, καθώς και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι πριν από 5 χρόνια, κράτος και τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, αφήνοντας πίσω

του ζημιές που έχει υποστεί μια μερίδα πολιτών, μαζί με τις υπόλοιπες συνέπειες της «βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης» που πέρασε η χώρα.

«Μέσα από την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μας, δημιουργούνται περιθώρια. Σωστά γίνεται ο διαχωρισμός με τα ταμεία προνοίας, μέλη των οποίων αποτελούν τη μεγαλύτερη μερίδα των επηρεαζόμενων από το κούρεμα. Εφαρμόσαμε ένα πρώτο σκέλος του σχεδίου για τα μέλη των ταμείων το 2013-2014, έχουμε προϋπολογίσει τη δεύτερη φάση γι’ αυτά τα μέλη και παράλληλα, τώρα που οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν, ξεκινούμε να δημιουργούμε ένα ταμείο, βάζοντας τα πρώτα λεφτά για να μπορέσουμε μέσα από αυτό να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω βήματα», είπε.

Τόνισε, δε, ότι το σχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο, ενώ η όποια αποζημίωση, θα έρθει όταν το ταμείο «μεγαλώσει» κι αποκτήσει μια στοιχειώδη επάρκεια πόρων.

Όπως είπε, το σύνολο των κουρεμένων καταθέσεων ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας και στο 15% των συνολικών καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Σημείωσε ότι κάτι παραπάνω από το 1/3 αυτών των ποσών ανήκει σε Κύπριους πολίτες.

«Από αυτά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το 1,1 δισ. ευρώ που είναι το ποσό των ταμείων προνοίας, για τα οποία έχει ήδη καταρτιστεί διαφορετικό σχέδιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και η σειρά προτεραιότητας της αποζημίωσης, αν και η νομοθεσία δίνει κάποια καθοδήγηση.

«Πέρα από τις νομικές, θα δούμε και τις κοινωνικές πτυχές. Πρόκειται για ένα βήμα που εντάσσεται στην ευρύτερη κοινωνική πολιτική», είπε, σημειώνοντας ότι για όλα αυτά θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η Βουλή.

Διαγραφή χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων

Όσον αφορά το ζήτημα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη δήλωση του ΠτΔ για διαγραφή οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος, ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι αυτή αφορά στο σύνολο των οφειλών και όχι μόνο σε ΦΠΑ.

«Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 19,5 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά σε υποχρεώσεις προ του 2007, οι οποίες, με απόφαση της τότε Κυβέρνησης, έμειναν στην άκρη. Επισήμως είχε αποφασιστεί ότι δεν θα διεκδικηθούν και δεν θα εισπραχθούν, ως μια πολιτική απόφαση ενίσχυσης των αθλητικών σωματείων. Παρόλα αυτά, η απόφαση είναι αυτή», είπε.

Διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν αποφασισμένα, οι συγκεκριμένες οφειλές να μην εισπραχθούν ποτέ, όπως κι έγινε, έμειναν ωστόσο αποτυπωμένες στα βιβλία του κράτους, με αποτέλεσμα να βαραίνουν τα οικονομικά του κράτους.

«Είναι μια απόφαση για να καθαρίσουμε τα βιβλία του κράτους από οφειλές οι οποίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θα εισπράττονταν», είπε, κάνοντας λόγο, όχι για λάθος, αλλά για μια «λογιστική εκκρεμότητα».

Περί επικρίσεων της αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς τον ΠτΔ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος που θα κλείσει τη θητεία του έχοντας διορθώσει το έλλειμμα, το οποίο συστηματικά και κάθε χρόνο ανερχόταν στο 1 δισ. ευρώ. Την ώρα που, όπως είπε, η Κυβέρνηση του Άντρου Κυπριανού και του ΑΚΕΛ δαπανούσε κάθε χρόνο «1000.000.0000 ευρώ» από χρήματα που δεν είχαμε, φορτώνοντας το βάρος στους πολίτες και αφήνοντας τον λογαριασμό «για παρακάτω».

«Αυτή την ανεύθυνη διαχείριση, την έχουμε αφήσει πίσω», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην αρχή ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις, αλλά αυτό έγινε μόνο μια φορά, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτές κάθε χρόνο αυξάνονται, αλλά στα όρια που επιτάσσουν και καθορίζουν οι πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας, ώστε «να μην ξεφεύγουμε». Πρόσθεσε, δε, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο λειτούργησε η Κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια του μνημονίου, αλλά και μετά την έξοδο από αυτό.

Τα ΜΕΔ πρέπει να πέσουν σταδιακά

Ερωτηθείς για το πρόβλημα των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ο κ Γεωργιάδης απάντησε ότι οι διαπιστώσεις για το «αλόγιστα υψηλό» ιδιωτικό χρέος θα έπρεπε να έχουν γίνει «πριν από δέκα χρόνια». Παρόλα αυτά, σημείωσε, η πορεία έχει αντιστραφεί, το χρέος δεν διογκώνεται, αλλά μειώνεται σταθερά. Όσον αφορά το αν ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, διευκρίνισε ότι «δεν είναι βραδύς», ενώ υπογράμμισε ότι για τη «μικρή» κυπριακή οικονομία, μια μείωση μερικών εκατομμυρίων στα ΜΕΔ τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντική.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι όποια κίνηση κι αν γίνει προς την κατεύθυνση της μείωσης των ΜΕΔ, δεν θα πρέπει να είναι «απότομη», διευκρινίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν πρόκειται, ούτε πρέπει, να διορθωθεί με βίαιο και απότομο τρόπο. Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς να αποκλείουμε τη χρήση εργαλείων όπως ο φορέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να μεταφερθεί ένα μέρος».

Ο Υπουργός Οικονομικών διαχώρισε την «κακή τράπεζα» από έναν τέτοιο φορέα, και διευκρίνισε ότι αυτός δεν θα πρέπει να είναι κρατικός, παρά το γεγονός ότι ίσως χρειαστεί να συμμετέχει σε ένα ποσοστό.

«Έχουμε επανακτήσει την αναπτυξιακή δυναμική και μόνο η ανάπτυξη είναι αυτή που θα δώσει την τελική λύση σε αυτό το ζήτημα», είπε.

Κατάσταση στο Τμήμα Φορολογίας

Σχετικά με την κατάσταση στο Τμήμα Φορολογίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση τα προβλήματα να κρυφτούν κάτω από το χαλί, αλλά αναγνωρίζεται τόσο η πρόοδος όσο και οι υστερήσεις.

Όπως είπε, πρέπει κάποιος να συγκρίνει πού ήμασταν πριν πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα με αριθμούς. «Επιβεβαιώνεται μια πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μας ικανοποιεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κράτος και αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς όταν δουλεύουμε με «χαρτιά και τεφτέρια». Πιστεύω στη χρήση της τεχνολογίας και έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό μια επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων, που θα αλλάξει τις φοροεισπρακτικές δυνατότητες του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα