Χάρης: Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του 2018

Ισοσκελισμένος θα είναι ο προϋπολογισμός για το 2018 που θα καταθέσει ενώπιον της Βουλής η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε, με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται σταθερά, ώστε να γίνει πιο ανεκτό και πιο διαχειρίσιμο για την οικονομία.

«Δεν είναι

μόνο το ύψος του χρέους, είναι και το κόστος. Αυτό έχει μειωθεί και μας έχει βοηθήσει να διαθέσουμε πολύτιμους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για πολύ πιο υπαρκτές ανάγκες, αντί να πληρώνουμε τόκους», τόνισε.

Όπως είπε, από τη στιγμή που το κράτος δεν ξοδεύει περισσότερα από τα έσοδά του, δεν δημιουργείται χρέος.

«Αυτό θέτει το δημόσιο χρέος σε μια κατάσταση βιώσιμης διαχείρισής του σε συνάρτηση με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ», είπε και πρόσθεσε ότι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν είναι και τα ρευστά διαθέσιμα ενός κράτους, τα οποία «έχουν πλέον φτάσει σε ένα σημείο πολύ ικανοποιητικό. Δεν έχουμε άδεια ταμεία, τα οποία ήταν ένα άσχημο γεγονός της οικονομικής διολίσθησης», είπε αναφερόμενος σε προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε ιδιαίτερα «προεκλογικός», καθώς σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης προχώρησε σε συνεχείς συγκρίσεις της κατάστασης της οικονομίας και των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης, με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις αμφισβητήσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για τις εξαγγελίες εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όλοι κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων.

«Όχι μόνο είναι άλλο ένα έτος χωρίς το παραμικρό έλλειμμα, αλλά υπάρχει ένα ικανοποιητικό πλεόνασμα, μεγαλύτερο και από το περσινό. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει προεκλογική χαλάρωση, όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια, αλλά υπάρχει ενίσχυση του πλεονάσματος και αυτό δείχνει ότι η πειθαρχία και η συνετή διαχείριση δεν μεταβάλλονται», είπε.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, διευκρίνισε ότι «δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προωθήσεις νέες πολιτικές και νέα έργα», αλλά, αντιθέτως, μέσα από τη συνετή διαχείριση δημιουργούνται τα περιθώρια, ενώ αναφέρθηκε σε «σημαντικές φοροελαφρύνσεις» οι οποίες προωθήθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δόθηκαν μετά από μελέτη και σχεδιασμό.

Σχετικά με την πρόσληψη νέων επαγγελματιών στον στρατό, τόνισε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη ήταν απόλυτα ενταγμένη στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, όπως εξάλλου έγινε και με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και με τα δημόσια έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν.

Ερωτηθείς αν προωθούνται νέες φοροελαφρύνσεις, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο ο ίδιος δεν είναι σε θέση να εξαγγείλει κάτι, λέγοντας ότι «αυτό θα γίνει στην ώρα του».

Σε σταθερές βάσεις η οικονομία

Αναφορικά με την ανάπτυξη και τους φόβους για «σαθρές βάσεις» στις οποίες ενδεχομένως να στηρίζεται, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει επανακτήσει τον αναπτυξιακό ρυθμό, με αποτέλεσμα «να έχουμε την πολυτέλεια και την άνεση να συζητούμε για το υπόβαθρο και το οικονομικό μοντέλο. Αν πάμε στην περίοδο από το 2009 μέχρι το 2014, αυτή η πολυτέλεια δεν υπήρχε, γιατί, αντί ανάπτυξης, είχαμε μια βαθιά, παρατεταμένη ύφεση που μας πήρε πίσω και προκάλεσε κόστος σε συμπολίτες μας, σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι ανακάμπτουμε και καλύπτουμε με γοργούς ρυθμούς το χαμένο έδαφος, είναι ενθαρρυντικό και μας επιτρέπει να προβληματιστούμε για τα επόμενα βήματα, δηλαδή για το πώς διασφαλίζουμε πως αυτή η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί θα έχει βάθος χρόνου».

Τόνισε, δε, ότι μέσα από μια προσπάθεια συνεχών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, πρέπει η αναπτυξιακή προοπτική να διευρυνθεί.

Αξιολόγηση και κόστος δανεισμού

Αναφορικά με την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και το πότε η Κύπρος θα «ανέβει» στην επενδυτική βαθμίδα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς οι οίκοι αξιολόγησης θα κρίνουν την κατάσταση.

«Αυτό που αποτελεί γεγονός, είναι ότι εκείνη την καταστροφική πορεία των υποβαθμίσεων, την έχουμε αντιστρέψει. Υπάρχει μια πλήρης μεταστροφή με διαδοχικές αναβαθμίσεις. Είχαμε φτάσει στον πάτο, 12 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τώρα είμαστε μόνο μια βαθμίδα. Είναι το λογικό επόμενο βήμα. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι, όταν η χώρα δεχόταν τη μια υποβάθμιση μετά την άλλη, η εξέλιξη αυτή κακώς είχε παραγνωριστεί, καθώς οι υποβαθμίσεις επηρεάζουν το κόστος δανεισμού, αλλά και τις επενδύσεις.

Μεταρρυθμίσεις

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και δη στη Δημόσια Υπηρεσία, απάντησε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως η διεύρυνση της κινητικότητας, που πλέον καλύπτει και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και το επ’ αόριστον πάγωμα των προσλήψεων, διατηρώντας τον μηχανισμό εξαίρεσης.

«Ένα μνημονιακό μέτρο το οποίο έληγε φέτος, εμείς το επεκτείναμε. Αυτό δείχνει ότι βήματα εξακολουθούν να γίνονται, όχι για να ικανοποιήσουμε τους δανειστές, αλλά επειδή έχουμε υπαρκτή ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν τερματίζεται, αλλά συνεχίζεται.

Συνεργατισμός και τιτλοποιήσεις

Όσον αφορά στον Συνεργατισμό και την αναβολή της εισόδου του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εφαρμοστεί, ωστόσο ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας στη βάση των υποδείξεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Τέλος, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου που θα επιτρέπει τη δημιουργία τιτλοποιημένων ομολόγων από τις τράπεζες και τους φόβους που έχουν εκφραστεί για τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι κανένας φόβος δεν υπάρχει, καθώς δεν θα αρθεί καμιά από τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν.

«Είναι ένα εργαλείο που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια και δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα χωρίς να έχει αυτά τα εργαλεία που έχουν όλα τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, ειδικά από τη στιγμή που είτε μας αρέσει είτε όχι, το ρυθμιστικό εποπτικό πλαίσιο καθορίζεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα