Χάος στην Τουρκία

Χαώδης ήταν μέχρι τα χαράματα η κατάσταση στην Τουρκία, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος σε βάρος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες σχετικά με το αν θα επικρατούσε ή όχι το πραξικόπημα.

Οι πραξικοπηματίες είχαν ήδη προβεί σε διακήρυξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ και του κοσμικού κράτους. Οι δυνάμεις του στρατού αρχικά επιδίωξαν να ελέγξουν τα λεγόμενα στρατηγικά σημεία, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα ΜΜΕ.

Το διάγγελμα των Ερντογάν και Γκιουλ για να βγει ο κόσμος στους δρόμους έπιασε τόπο, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόση δύναμη έχει να ανατρέψει την κατάσταση και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις στηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

Το δίλημμα

Το τμήμα του στρατού που διενήργησε το πραξικόπημα επέμενε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης και ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είχε εκτελεσθεί. Από την άλλη, οι ηγέτες του AKP, που είχαν τη στήριξη της Αστυνομίας, ισχυρίζονταν ότι το πραξικόπημα απέτυχε. Η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς διχασμού και το δίλημμα για τους πραξικοπηματίες ήταν κατά πόσον θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον όσων πολιτών αντισταθούν, βουλιάζοντας τη χώρα στο αίμα.

Στήριξη στη νομιμότητα

Ο Ερντογάν, πάντως, έφυγε κυνηγημένος και βρισκόταν για ώρες στον αέρα ψάχνοντας χώρα να τον δεχθεί, καταλήγοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη Ρώμη, απ' όπου ανέμενε την αποτυχία του πραξικοπήματος για να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη θριαμβευτής. Έτυχε, πάντως, υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Ακόμη και ο Πρόεδρος Ομπάμα πήρε θέση υπέρ του Τούρκου Προέδρου, ενώ η Ρωσία υποστήριξε τη νομιμότητα στη χώρα. Τόσο η τουρκική αντιπολίτευση των Κεμαλιστών όσο και οι θρησκευτικές δυνάμεις στη χώρα δεν τάχθηκαν υπέρ του πραξικοπήματος.

Ζήτημα ασφάλειας

Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, η Τουρκία είναι, εκ των πραγμάτων, βαθιά τραυματισμένη. Και αποδυναμωμένη, χωρίς να μπορεί κάποιος να γνωρίζει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Γεγονός είναι ότι θα πέσουν κεφάλια. Οι εξελίξεις έχουν άμεση επίδραση στα κατεχόμενα και στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Πρωτίστως, δε, εγείρεται ζήτημα ασφάλειας της Κύπρου. Και ανεξαρτήτως του ποιος θα κυριαρχήσει στην Τουρκία, αποδεικνύεται πόσο σημαντικές είναι οι ένοπλες δυνάμεις και η αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, που έχει τα χάλια της. Και όχι μόνο. Πού είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Κύπρου, το οποίο θα έπρεπε να ήταν σε διαρκή συνεδρίαση;

Χαμένη η δημοκρατία

Η Τουρκία ούτως ή άλλως δεν θα επιστρέψει στη δημοκρατία. Διότι, ο μεν Ερντογάν κατά γενικήν ομολογίαν ήταν ένας σουλτάνος και σε περίπτωση επαναφοράς του στην εξουσία θα είναι ακόμη πιο αυταρχικός απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Οι δε Κεμαλιστές στρατιωτικοί έχουν ήδη το στίγμα των πραξικοπηματιών…

Keywords
Τυχαία Θέματα