Χαμόγελο ξανά στις αγορές δύο 24ωρα μετά την εκλογή Τραμπ

Γρήγορα ξεπέρασαν το σοκ τους από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες αγορές, επανερχόμενες σε θετική ψυχολογία.

Μετά τη σύντομη βουτιά που κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές και το βαρύ κλίμα σε Ευρώπη και Αμερική, ένα μόλις 24ωρο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη.

Ο φόβος για τις νέες συνθήκες που ενδεχομένως να επικρατήσουν με τον Τραμπ στο τιμόνι

των ΗΠΑ, μάλλον ξεπεράστηκε γρήγορα, με τους επενδυτές να αναθεωρηθούν την αρχική τους στάση μετά τις δηλώσεις για αύξηση των δημόσιων δαπανών, επενδύσεις στις υποδομές, τους ήπιους κι ενωτικούς τόνους κάτω από τους οποίους διεξήχθη η πρώτη του ομιλία, αλλά και τις διαβεβαιώσεις των συνεργατών του αναφορικά με την οικονομική πολιτική.

Συγκεκριμένα, χθες ο Πήτερ Ναβάρο, οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των αγορών, λέγοντας πως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, μόλις πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η εξέλιξη που θέλει τον έλεγχο του Κογκρέσου να περνάει στους Ρεπουμπλικανούς, διευκολύνοντας το εκτελεστικό έργο της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, στη δικιά μας πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ «παραμένει ζωντανή», παρά την εκλογή Τραμπ, ο οποίος με τις δηλώσεις του είχε ταχθεί εναντίον της σύναψης τέτοιων διεθνών συμβάσεων.

Στο μεταξύ, αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες ανακοίνωσαν σχέδια για συναντήσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ενώ άλλοι, μετά το αρχικό σοκ, κάνουν ανοίγματα για συνεργασίες μαζί του, παραβλέποντας ή ξεπερνώντας το αρνητικό κι εσωστρεφές προφίλ που αυτός κατάφερε να χτίσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αν η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τον Μπάρακ Ομπάμ και τους Δημοκρατικούς προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς, κυλήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα, οι αγορές δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το στάδιο της "διόρθωσης" και να κεφαλαιοποιήσουν το θετικό κλίμα καταγράφοντας περαιτέρω ενίσχυση την επόμενη περίοδο.

Από το πρωί «πάρτι» κάνουν οι χρηματαγορές στην Ασία, με τις μετοχές να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, έπειτα από ένα 24ωρο ανησυχίας και πανικού. Ενδεικτικά, ο ιαπωνικός Nikkei σκαρφάλωσε κατά 6,7, ενώ με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις χθεσινές τους συνεδριάσεις και οι αμερικανικοί δείκτες.

Την αισιοδοξία τους πρόλαβαν να δείξουν από χθες στο κλείσιμο τους οι χρηματαγορές στην Ευρώπη, παρά τις αρχικές απώλειες που συνοδεύονταν από δηλώσεις συγκροτημένου πεσιμισμού.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης FTSE 100 μέχρι πριν λίγη ώρα σημείωνε άνοδο κατά 0,92%, ο Γερμανικός Dax άνοδο κατά 1,02% και ο CAC της Γαλλίας σημείωνε κέρδη σε ποσοστό 1,06%

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε κέρδη 0,8%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στο ΧΑΚ ενισχυόταν κατά 0,26%

Στα «ασφαλή λιμάνια» τα οποία κερδίζουν πόντους εμπιστοσύνης παραδοσιακά σε περιόδους αναταραχών και κρίσεων, ο χρυσός ενισχύεται μόλις κατά 0,7%, έναντι του χθεσινού 4,7%, γεγονός που δείχνει τη σταθεροποίηση της ψυχολογίας των θεσμικών επενδυτών, ενώ το πετρέλαιο ενισχύεται μόλις κατά 0,7%

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα