ΔΝΤ και Κομισιόν ξεσκονίζουν τα οικονομικά των κατεχομένων

«Ξεσκόνισμα» στα οικονομικά των κατεχομένων πραγματοποιεί από σήμερα αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατέφθασε στην Κύπρο, με σκοπό την προετοιμασία για το ενδεχόμενο μιας λύσης στο Κυπριακό.

Παρά το θετικό πρόσημο το οποίο συνοδεύει τέτοιες αποστολές, ερωτηματικά αφήνονται αναφορικά με τα δεδομένα της μελλοντικής διακυβέρνησης πάνω στα οποία βασίζονται για να καταρτίσουν τις εισηγήσεις τους.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η ομάδα εργασίας που έχει

συγκροτηθεί με τη συμμετοχή των διεθνών οργανισμών απαρτίζεται τόσο από Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους τεχνοκράτες και σκοπό έχει να μελετήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων σε περίπτωση λύσης, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότητα και στην ομαλότητα της ενοποίησης.

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, κάνουν λόγο για εστίαση αποκλειστικά σε θέματα φορολογίας. Ωστόσο, πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν τη μελλοντική κατάρτιση έκθεσης με εισηγήσεις για το σύνολο των οικονομικών παραμέτρων.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν και πηγές της Κομισιόν, λέγοντας ότι σκοπός της αποστολής είναι να αναλύσει τον βαθμό προετοιμασίας μιας μέλλουσας Τουρκοκυπριακής Συνιστώσας Πολιτείας για την εφαρμογή του Κοινοτικού κεκτημένου - στην προκείμενη περίπτωση στον τομέα της φορολογίας και των τελωνείων", προσθέτουν.

Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, η αποστολή γίνεται στη βάση της συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2015 μεταξύ των ηγετών για τη σύσταση της δικοινοτικής Ad Hoc Επιτροπής Προετοιμασίας για την ΕΕ. Η αποστολή αυτή λαμβάνει χώρα κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο της Ad Hoc Επιτροπής ως μέρος της τεχνικής και ουσιαστικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα κατατεθεί εισηγητική έκθεση

Στο τέλος της -σχετικά σύντομης- διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, και αν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να κατατεθεί έκθεση με συμβουλές και εισηγήσεις, η οποία θα περιέχει κεφάλαια που θα αφορούν τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα και τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι τόσο το οικονομικό σύστημα των κατεχομένων όσο και οι τράπεζες, αρνούνται επί σειρά μηνών να συνεργαστούν με τους διεθνείς οργανισμούς, αρνούμενοι να παραχωρήσουν στοιχεία που στόχο θα είχαν τη χαρτογράφηση και την εποπτεία των κατεχομένων, αλλά και τη ροή του χρήματος από και προς το ψευδοκράτος και τις τράπεζες.

Επί ποιου μοντέλου λύσης εργάζονται

Το ερώτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσο μπορεί μια επιτροπή τεχνοκρατών να λειτουργήσει συμβουλευτικά, αν πρώτα δεν έχει στα χέρια της ένα minimum μοντέλο διακυβέρνησης της ενωμένης Κύπρου για την επόμενη ημέρα, καθώς ανάλογα με τη συμφωνία που ενδεχομένως να προκύψει ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τις παραμέτρους που θα απορρέουν, θα καθοριστεί και ο τρόπος διακυβέρνησης και των ενιαίων οικονομικών.

Επιπλέον, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι λειτουργικά, τις δύο πλευρές χωρίζει ένα μεγάλο χάσμα. Από τη μια η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συγχρονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ώρα που η πραγματική εικόνα για το πώς λειτουργούν τα κατεχόμενα είναι από θολή έως ανύπαρκτη.

Όπως αναφέρουν ωστόσο στο SigmaLive οι ίδιες πηγές του Υπουργείου επιχειρώντας να αποσυνδέσουν την επίσκεψη του ΔΝΤ και της Κομισιόν από το πολιτικό σκέλος, οι έρευνες της ομάδας του επικεντρώνονται μεν στη λειτουργία του ενδεχόμενου Ομοσπονδιακού Κράτους, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν τη λειτουργία των συνιστώντων κρατιδίων και πώς αυτά θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται από το κεντρικό κράτος. Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει η ενωμένη Κύπρος στο σύνολό της να συμβαδίσει με τις πρακτικές και τις νομοθεσίες για καταστάσεις όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη συμβαδίζει.

«Όποια κι αν είναι η τελική λύση, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα επιτρέπουν μια σωστή λειτουργία και μια καλή οικονομική δραστηριότητα. Έχουμε ζητήσει βοήθεια και επειδή ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι οι συνομιλίες προχωρούν, φροντίζουν έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μη χρειαστεί να τρέξουμε κατοστάρι την τελευταία στιγμή», καταλήγουν.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα