Χ. Σολομωνίδης: "Oυδέποτε συνωμότησα"

Η υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί από την εταιρεία Αristo συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου με την ανώμοτη δήλωση του σχεδιαστή της εταιρείας Aristo, Xρίστου Σολομωνίδη, από το εδώλιο του κατηγορουμένου, ο οποίος δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν παραθέτοντας προς απόδειξη τούτου πολλά λεπτομερή στοιχεία.

O Σολομωνίδης δεν αντεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή και στην γραπτή

του δήλωση που ανέγνωσε τόνισε πως είναι αθώος σε όλες τις κατηγορίες στις οποίες κλήθηκε σε απολογία.

Ουδέποτε είπε “συνωμότησε με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ή οποιονδήποτε απ’ αυτούς για να καταδολιεύσει το κοινό με δόλιο μέσο, ουδέποτε πλαστογράφησε το κτηματολογικό σχέδιο 1:5000 και ουδέποτε έθεσε πλαστό έγγραφο σε κυκλοφορία ως του καταλογίζεται βάσει των κατηγοριών”.

Ο Χρ. Σολομωνίδης σημείωσε πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως σχεδιαστής τοποθέτησε την επίδικη ανάπτυξη επί του κτηματολογικού σχεδίου κλίμακας 1:5000 βάσει της επίσημης εξωτερικής οριοθέτησης του Κτηματολογίου, η οποία του δόθηκε από την εταιρεία Aristo για σκοπούς σχεδιασμού της επίδικης ανάπτυξης.

Ο σχεδιαστής είπε ακόμη πως το κτηματολογικό σχέδιο κλίμακας 1:5000 επί του οποίου σχεδίασε την επίδικη ανάπτυξη δεν έγινε με σκοπό την καταδολίευση, αλλά αντίθετα, συνέχισε, η τοποθέτηση της επίδικης ανάπτυξης επί του εν λόγω κτηματολογικού σχεδίου έγινε βάσει της επίσημης εξωτερικής οριοθέτησης , για να ανταποκρίνεται όσο το δυνατό περισσότερο στην πραγματικότητα. Η δε περίμετρος της εξωτερικής οριοθέτησης η οποία εμπερικλείει την επίδικη ανάπτυξη επί του κτηματολογικού σχεδίου κλίμακας 1:5000 τοποθετήθηκε με κόκκινη γραμμή.

Συνάμα,συνέχισε, ετοίμασε και το αρχιτεκτονικό σχέδιο κλίμακας 1:1000 βάσει εξωτερικής οριοθέτησης ώστε να μπορούν να γίνουν όλες οι μετρήσεις με όσον το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, προσθέτοντας πως μετρήσεις μπορούσαν να γίνουν και επί του κτηματολογικού σχεδίου κλίμακας 1:5000 όχι όμως με την ακρίβεια του σχεδίου κλίμακας 1:1000.

Ο κ. Σολωμονίδης είπε,ακόμη,ενώπιον του Δικαστηρίου, πως πέραν της χρήσης της επίσημης εξωτερικής οριοθέτησης για τον σχεδιασμό της επίδικης ανάπτυξης επί του κτηματολογικού σχεδίου 1:5000 δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αλλοίωση των στοιχείων του κτηματολογικού σχεδίου κλίμακας 1:5000 το οποίο χρησιμοποιήθηκε.

Τα όσα ανέφερε προστέθηκαν σ’ αυτό, προέρχονται από άλλα κτηματολογικά σχέδια μέσω ηλεκτρονικής σμίκρυνσης και προσαρμογής, δηλαδή κτηματολογικά σχέδια κλίμακας 1:500, τα οποία αφορούν στην επίδικη ανάπτυξη, και κλίμακας 1:2000 τα οποία αφορούν στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της ανάπτυξης , έγιναν με αχνές γραμμές ούτως ώστε να είναι ευκόλως αντιληπτό ότι δεν αποτελούν μέρος του επίσημο κτηματολογικού σχεδίου.

Ο Χρ. Σολομωνίδης σημείωσε ακόμη πως σκοπός της τοποθέτησης της επίδικης ανάπτυξης επί του κτηματολογικού σχεδίου κλίμακας 1:5000 ήταν αφενός μεν να διαφανεί ο σχεδιασμός της ανάπτυξης επί του ιδίου κτηματολογικού σχεδίου, αφετέρου δε να διαφανεί η σύνδεση του οδικού δικτύου , χώρων πρασίνου και κοινοτικού εξοπλισμού της προτεινόμενης ανάπτυξης με την γύρω περιοχή .

Ο σχεδιαστής στην ανώμοτη δήλωση του, είπε πως η επίδικη ανάπτυξη σχεδιάστηκε ηλεκτρονικά πρώτα σε κλίμακα 1:1, βάσει των στοιχείων της επίσημης εξωτερικής οριοθέτησης του κτηματολογίου και τοποθετήθηκαν σ΄αυτή οι χώροι πρασίνου και κοινοτικού εξοπλισμού βάσει των υποδείξεων του προϊσταμένου του.

Ακολούθως έγινε εκτύπωση στην κλίμακα 1:1000 καθώς και τοποθέτηση της ανάπτυξης στην κλίμακας 1:5000 με τον τρόπο που προανέφερε και εκτύπωση του σχεδίου.

Ο Χρ. Σολομωνίδης είπε επίσης ενώπιον του δικαστηρίου πως τα κτηματολογικά κλίμακας 1:500 που αφορούν στην επίδικη ανάπτυξη , κατόπιν οδηγιών της εταιρείας Αristo , τα ένωσε μεταξύ τους, χωρίς να σχεδιάσει επί αυτών την επίδικη ανάπτυξη, και τα παρέδωσε μαζί με τα εν λόγω σχέδια κλίμακας 1:5000 και 1:1000 στο Τμήμα Αιτήσεων της εταιρείας.

Είπε,ακόμη,πως δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή στην ετοιμασία και υποβολή της επίδικης αιτήσεως για πολεοδομική άδεια και όλων των συνοδευτικών στοιχείων. Η ανάμειξη του σημείωσε, τελείωσε με την παράδοση των σχεδίων της επίδικης ανάπτυξης κλίμακας 1:1000 και 1:5000 στο Τμήμα Αιτήσεως της εταιρείας Αristo. Eπίσης δεν είχε καμία ανάμειξη ή εμπλοκή στην κυκλοφορία των εν λόγω σχεδίων στο Δήμο Πάφου.

Ο σχεδιαστής σημείωσε επίσης πως για τα όσα κατ’ ισχυρισμός ανέφερε προφορικά την ημέρα της σύλληψης του στα αστυνομικά όργανα Ανδρέας Τσεκούρας και Ζωνάκης Γεωργίου δεν έτυχε καμίας προειδοποίησης ή επίστησης της προσοχής του στο Νόμο και δεν γνώριζε πως ότι πει δυνατόν να καταγραφεί και χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία εναντίον του στη δίκη, σημειώνοντας πως τα όσα περί του αντιθέτου ανέφερε τα αστυνομικά όργανα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή, δικηγόρος Μιχάλης Πικής ανέφερε πως δεν θα παρουσιάσει ενώπιον του δικαστηρίου μάρτυρες υπεράσπισης.

Η Πρόεδρος του δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Ωστόσο,για τον Θεόδωρο Αριστοδήμου μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του, ποινικολόγο Γιώργου Παπαϊωάννου η Πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε αποδεκτό το αίτημα για άρση του περιοριστικού όρου της παράδοσης των ταξιδιωτικών του εγγράφων και το όνομά του να αφαιρεθεί από το stop list για την περίοδο 1η με 7η Ιουλίου λόγω σοβαρών επαγγελματικών, που επιβάλουν στον κατηγορούμενο να μεταβεί στο εξωτερικό.

Στο αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Θ. Αριστοδήμου δεν έφερε ένταση η Κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’ Νίνο Κέκκο.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους,στο μεταξύ,έδωσε χρόνο τόσο στην Κατηγορούσα Αρχή όσο και στους συνηγόρους υπεράσπισης να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους με αποτέλεσμα η ακροαματική διαδικασία να οριστεί εκ νέου για τις 9 και 10 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα