Μπόλτον: «Άμεση απειλή» τα στρατεύματα της Μόσχας στη Βενεζουέλα

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία και άλλες χώρες, που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, να μην στέλνουν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως τέτοιες ενέργειες αποτελούν «άμεση απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.

Δύο ημέρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «η Ρωσία πρέπει να φύγει» από τη Βενεζουέλα,

ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση με μια αυστηρά διατυπωμένη επίσημη δήλωση.

«Εφιστούμε έντονα την προσοχή παραγόντων έξω από το Δυτικό Ημισφαίριο να μην αναπτύσσουν στρατιωτικά στοιχεία στη Βενεζουέλα ή αλλού στο Ημισφαίριο, με την πρόθεση να πραγματοποιήσουν ή να επεκτείνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Μπόλτον.

«Θα θεωρήσουμε ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες αποτελούν άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να υπερασπισόμαστε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνα των εταίρων μας στο Δυτικό Ημισφαίριο», δήλωσε.

Δύο αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν το Σάββατο έξω από το Καράκας και πιστεύεται ότι μετέφεραν σχεδόν 100 στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και προσωπικό της κυβερνοασφάλειας. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως έστειλε στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα βάσει μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, όμως επέμεινε πως δεν δημιουργούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, απορρίπτοντας την απειλή του Τραμπ.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες άλλες δυτικές χώρες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος επικαλέσθηκε το σύνταγμα για να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν τον Μαδούρο, σύμφωνα με τον οποίο ο Γκουαϊδό είναι μαριονέτα της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δήλωσε προχθές, Τετάρτη, πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές για να εξαναγκασθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα.

Ο Μπόλτον καταδίκασε τον Μαδούρο λέγοντας ότι χρησιμοποιεί ξένη στρατιωτική υποστήριξη για να παραμείνει στην εξουσία και ότι αυτό «διαιωνίζει την οικονομική κρίση, που έχει καταστρέψει την οικονομία της Βενεζουέλας,· και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει, σε δύο εβδομάδες, ανθρωπιστική βοήθεια σε 650.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα από το Καράκας ο πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Φραντσέσκο Ρόκα, απορρίπτοντας κάθε «πολιτικοποίηση» της όλης πρωτοβουλίας.

«Εκτιμάμε ότι σε ένα διάστημα περίπου 15 ημερών, θα είμαστε έτοιμοι να διανείμουμε τη βοήθεια (…). Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε πρώτη φάση 650.000 ανθρώπους» είπε ο Ρόκα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε ότι η οργάνωσή του θα ενεργήσει σε συμφωνία με τις αρχές που υπηρετεί, «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας», «χωρίς να αποδέχεται τις παρεμβάσεις κανενός».

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η διανομή μιας έκτακτης βοήθειας βρίσκεται στο επίκεντρο του μπρα ντε φερ μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περί τις 50 χώρες ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Την 23η Φεβρουαρίου, οι αντίπαλοι του Μαδούρο είχαν επιχειρήσει να εισαγάγουν στη Βενεζουέλα ανθρωπιστική βοήθεια, που είχε σταλεί κυρίως από τις ΗΠΑ, έπειτα από αίτημα του Γκουαϊδό.

Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε θεωρήσει αυτήν την πρωτοβουλία προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Τα φορτηγά με φορτίο προϊόντα πρώτης ανάγκης υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος του Διεθνού Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει αυτήν τη βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα της Βενεζουέλας, σε Κολομβία και Βραζιλία, ακολουθώντας ωστόσο αυστηρά τους κανονισμούς της οργάνωσης.

«Το θέμα είναι πολύ πολιτικοποιημένο (…). Εάν αυτή η βοήθεια ανταποκρίνεται στους κανονισμούς και τα πρωτόκολλά μας, είμαστε προφανώς διατεθειμένοι να τη διανείμουμε» υπογράμμισε.

Το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, ήτοι 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε χθες κι η οποία καταδεικνύει ότι ο υποσιτισμός κι οι ασθένειες καταγράφουν άνοδο στη χώρα αυτή που έχει βυθιστεί στην κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα