Μπλόκο στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά - Πώς εμπλέκεται το Κυπριακό

«Μπλόκο» στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την επονομαζόμενη CETA, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά βάζει το Βέλγιο, μέσω της ομόσπονδης περιοχής των Βαλλώνων, η οποία αρνείται να εγκρίνει τη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί αναστάτωση, όπως μεταδίδει ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, καθώς ένα από τα τμήματα κομμάτι ενός ομοσπονδιακού κράτους έχει μπλοκάρει ολόκληρη τη διεθνή συμφωνία.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της δύναμης ενός συνιστώντος κρατιδίου σε μια Ομοσπονδία, καθώς

στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό ετέθη το ζήτημα να δίνεται αποκλειστική εξουσία στο μελλοντικό τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, να συνομολογεί συμφωνίες και συνθήκες επί του εμπορικού τομέα.

Έτσι, εγείρεται το ερώτημα, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Τουρκία διαφωνεί με μια ανάλογη εμπορική συμφωνία και πείσει το τουρκοκυπριακό κρατίδιο να «μπλοκάρει» τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια τέτοια εξέλιξη, αν δεν διευθετηθεί, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της άσκησης, όχι απλώς επιρροής, αλλά ουσιαστικής εξουσίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα