Oι Ιταλοί ζητούν διαχείριση FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για μετατροπή της Πολιτικής Αεροπορίας σε κρατική εταιρεία, αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει στο φως μια σοβαρή πτυχή ως προς το FIR και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί με κάθε ευκαιρία κατά τρόπο προκλητικό να πάρει τον έλεγχο της διαχείρισης του FIR μέσω του Κέντρου Ελέγχου στην Αττάλεια, ζητήματα ανοίγουν και με την

Ιταλία.

Διαχείριση μέρους του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου επιχειρούν διά της πλαγίας και όχι με επίσημο αίτημα, οι Ιταλοί. Το Eurocontrol, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, προχώρησε σε καθορισμό τομέων περιοχών. Μια εξ' αυτών είναι η BlueMed, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τη Μεσόγειο και σ' αυτήν μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα.

Στις συνόδους του BlueMed, λοιπόν, αλλά ακόμα και στο Eurocontrol, οι Ιταλοί φέρονται να εγείρουν αυτό το ζήτημα, επικαλούμενοι τις μεγάλες καθυστερήσεις πτήσεων.

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, ο οποίος και μας ανέφερε ότι είναι ενήμερος για αυτό το θέμα.

Επισημαίνεται, βεβαίως, ότι είναι ανέφικτο μια τρίτη χώρα να διαχειριστεί τον εθνικό εναέριο χώρο μιας άλλης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μέσω του Eurocontrol και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία ανατρέπονται μόνο με αλλαγές των διεθνών συμβάσεων, πράγμα αδύνατον χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διεθνείς συμβάσεις είναι δε ξεκάθαρες. Τα 12 ναυτικά μίλια στον αέρα είναι κατοχυρωμένα. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύουν τα 10 ναυτικά μίλια.

Αποκόπτονται κέρδη και συμψηφίζονται

Η Τουρκία γενικώς προβάλλει διάφορες αιτιάσεις για τον εθνικό εναέριο μας χώρο. Πάντως, επειδή γράφτηκε σήμερα και το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στις Τουρκικές Αερογραμμές ποσό 7 εκ. ευρώ ως υπερχρέωση από τέλος εξυπηρέτησης, διευκρινίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Η Πολιτική Αεροπορία, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιεί κέρδη, παρά μόνο να καλύπτει το κόστος της, υπολογίζει ένα τέλος χρέωσης με βάση την εκτιμώμενη κίνηση υπερπτήσεων.

Φέτος, λόγω αυξημένης κινητικότητας στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτο και Αφρική, ως αποτέλεσμα και των πολεμικών επιχειρήσεων, τα εισπραχθέντα τέλη υπερέβησαν το κόστος κατά 5,5 εκ. Αυτά τα ποσά θα αποκοπούν από το τέλος της επόμενης χρονιάς και αυτός ο συμψηφισμός αποτελεί μέρος της διεθνούς πρακτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα