Μπαν Κι-Μουν: Eπίλυση του Κυπριακού πριν το τέλος του έτους

Σε επίλυση του Κυπριακού, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, στο τέλος του έτους, ελπίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας με δηλώσεις του χρονοδιάγραμμα για τη λύση.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην ανταποκρίτρια του «Associated Press» στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Μπαν Κι-Μουν ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προχωρούν ομαλά και καλά.

Εκτίμησε επίσης ότι μια από τις πλέον μακροχρόνιες κρίσεις

στον κόσμο, όπως χαρακτηρίζει το Κυπριακό, πλησιάζει στην επίλυσή της, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς διευκολύνονται από τα Η.Ε.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει ανασκόπηση της παρούσας φάσης των συνομιλιών.

Χθες εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

H αισιοδοξία Ακιντζί

Πάντως, πέρα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αισιόδοξος ότι «πλησιάζει η επίλυση του Κυπριακού» εμφανίστηκε χθες κι ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος σε μήνυμά του για το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που ξεκινά σήμερα, εκφράζει τη θέση ότι πλησιάζει το τέλος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Όπως ανέφερε, «ο τ/κ λαός θα πάρει πλέον τη θέση που δικαιούται σε μια νέα ομοσπονδιακή Κύπρο, με τη δική του συνιστώσα πολιτεία, που θα είναι ίση με εκείνη της "νότιας" Κύπρου». Είπε επίσης πως «όταν έρθει η ημέρα θα αποφασίσει ο τ/κ λαός σε ένα δημοψήφισμα για ένα νέο και λαμπερό μέλλον με ειρήνη, με τη δική του βούληση».

Keywords
Τυχαία Θέματα