Αβέρωφ-Σιζόπουλος συζήτησαν ΓΕΣΥ, πακέτα δανείων

Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων σε επενδυτικά ταμεία ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ με επικεφαλής του Προέδρους των δύο κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρίνο Σιζόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ στην

ανάγκη όπως το συντομότερο δυνατό προχωρήσει η υλοποίηση ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο να μπορεί να προσφέρει στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ποιοτική και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική τους κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι μέσα στις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να επιλεγεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών κατά τρόπο που να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους, να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές προσφοράς προς τους καταναλωτές, και το κράτος να μην απολέσει είτε τα περιουσιακά στοιχεία είτε κυρίως τον εποπτικό του έλεγχο σε αυτούς τους οργανισμούς.

Τέλος σε ό,τι αφορά την πώληση πακέτων ενυπόθηκων δανείων από πλευράς των τραπεζών σε επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τέτοια πακέτα να καταλήξουν σε εταιρείες που είτε άμεσα είτε έμμεσα εξυπηρετούν τουρκικά συμφέροντα.

«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει τους τεράστιους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και το ότι η μετακίνηση περιουσιών σε τουρκικά συμφέροντα αποδυναμώνει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της ε/κ πλευράς», δήλωσε.

Ανέφερε τέλος πως συμφωνήθηκε όπως συνεχιστούν οι επαφές των δύο κομμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα θέματα, στο πλαίσιο ενός άτυπου διαλόγου με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα δύο κόμματα στο κάθε θέμα, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της δυνατότητας για σύγκλιση απόψεων όπου αυτό είναι δυνατό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι για το ΓεΣΥ και τις αποκρατικοποιήσεις τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις επαφές στην παρουσία τεχνοκρατών των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα συμφωνούν σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ στη βασική αρχή «ένα σχέδιο για τους ασθενείς που να έχουν το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού της αρεσκείας τους».

Απ` εκεί και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχουν διάφορα ζητήματα όπου με καλή θέληση μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Νεοφύτου συμφώνησε με τη θέση της ΕΔΕΚ για διατήρηση του εποπτικού ελέγχου στους σημαντικούς τομείς, όπως τα λιμάνια και τις τηλεπικοινωνίες, από το κράτος.

Πρόσθεσε ωστόσο πως απ` εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα, όπου υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, αναφέροντας πως μέσα από το διάλογο τα δύο κόμματα μπορούν να καταλήξουν στο τί συμφωνούν αλλά και στο τί ενδεχομένως να διαφωνούν.

«Αυτό το πολιτικό κλίμα πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα σε έναν πολιτικό πολιτισμό και μέσα από σύνθεση απόψεων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πωλήσεων των δανείων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη, καθώς τα δάνεια αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, στοιχεία ενεργητικού, και θα ήταν αντισυνταγματικό το να απαγορευτεί η πώληση στοιχείων ενεργητικού.

Σημείωσε ωστόσο πως μπορεί να διασφαλιστεί το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, χαιρετίζοντας στο πλαίσιο αυτό τη θέση της ΕΔΕΚ. «Είναι μια σωστή και εθνικά ορθή θέση», είπε, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί σε μια κατεχόμενη χώρα που ζει και βιώνει την τουρκική κατοχή, να υπάρχουν παράθυρα μέσα από τα οποία η κατοχική Τουρκία θα ενισχύσει την παρουσία της ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές».

«Είναι ένα θέμα που όχι μόνο δεν διαφωνούμε, αλλά θεωρούμε ότι ορθά έχει εγερθεί και θα πρέπει να βρεθεί ο ορθός, νομικά, τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι πωλήσεις πακέτων δανείων δεν μπορούν να καταλήξουν σε τουρκικά χέρια με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή».

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συζήτησης αυτού του θέματος τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι ο οποιοσδήποτε αγοραστής δανείων θα πρέπει να έχει τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουν σήμερα οι τράπεζες και να λειτουργεί κάτω από την εποπτεία και τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας.

«Θεωρώ πως είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο τόσο για την κοινωνία και τους πολίτες όσο και εθνικά το οποίο τέθηκε σωστά από την ΕΔΕΚ και το οποίο θα τύχει και της δικής μας στήριξης», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα