Αβέρωφ: Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι επιτυχία για την Κύπρο

Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά από το τέλος επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματος στο Ινστιτούτο.

«Στην Κύπρο γενικά το πολιτικό σύστημα αρέσκεται στο να μεγεθύνει τα προβλήματα και να κρύβει τις επιτυχίες της Κύπρου.

Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στον κύριο Παπανικόλα, στους επιτρόπους αλλά και το επιστημονικό προσωπικό. Εδώ σε αυτό τον κρυμμένο κυπριακό θησαυρό εργοδοτούνται 150 επιστήμονες, οι πλείστοι με διδακτορικά. Είναι η Κύπρος της επιτυχίας με το κατά άτομο κονδύλι που πήραν από ευρωπαϊκά προγράμματα να είναι 13 φορές παραπάνω από αυτά που παίρνει ο μέσος όρος των Ευρωπαίων επιστημόνων», πρόσθεσε.

Στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, κατασκευάζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουμε ήδη 20 στο σύνολο.

«Στην Κύπρο έχουμε το πρώτο κτίριο που 365 μέρες τον χρόνο με τις τεχνολογίες εδώ δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να έχει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και κλιματισμό για το καλοκαίρι και θέρμανση για το χειμώνα. Μπράβο στην Κύπρο της επιτυχίας, αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε, της καινοτομίας και της έρευνας. Άκουσα και θέλω να απολογηθώ και στους ερευνητές αυτό είναι το μέλλον της Κύπρου, άνθρωποι που αν δεν υπήρχε αυτό το Ινστιτούτο θα ήταν και αυτοί ξενιτεμένοι. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη Κύπρο και ας δεν έχουμε εμείς δουλειά οι πολιτικοί να κάνουμε ανακυκλώνοντας τη μιζέρια. Τελειώνοντας, και πάλι να συγχαρώ το Ινστιτούτο, και όλους τους συντελεστές αλλά να μου επιτρέψετε πάνω απ’ όλα, αυτούς τους νέους ανθρώπους που μας κάνουν περήφανους άσχετα αν δεν το γνωρίζαμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, σε δηλώσεις του είπε ότι με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν σήμερα «μια εντυπωσιακή σε ποιότητα και σε μέγεθος αντιπροσωπεία από το Δημοκρατικό Συναγερμό, το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, η οποία από ότι είδατε ηγήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος».

«Είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε μερικά από τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου και μερικά από τα τεχνολογικά εργαστήρια τα οποία το χαρακτηρίζουν. Το θεωρούμε επιτυχία το να έχουμε τους ηγέτες της πολιτικής μας ζωής και του ευρύτερου κυβερνητικού σχηματισμού, να είναι ενημερωμένοι για τις ευκαιρίες που τόσο στην εκπαίδευση, στην έρευνα, αλλά και στην καινοτομία, τα ιδρύματα σαν το Ινστιτούτο Κύπρου έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν στο τόπο που τόσο γενναιόδωρα τα υποστηρίζει», πρόσθεσε.

Ο διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου Χρίστος Κελέσιης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχει τελειώσει Μηχανικός Αυτοματοποίησης Συστημάτων στην Αμερική και το Ινστιτούτο του έχει δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει στην Κύπρο, να επαναπατριστεί και να αναλάβει το εργαστήριο στο οποίο φτιάχνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σκοπό την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

«Ένας από τους στόχους μας είναι η άντληση χρηματοδοτήσεων μέσω συνεργασιών με διεθνή πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε τις πτήσεις μας και στην Κύπρο έχοντας ένα μοναδικό χώρο στην περιοχή της Ορούντας ο οποίος είναι αδειοδοτημένος από την πολιτική αεροπορία για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτός ο χώρος έχει γίνει περιζήτητος στην ευρύτερη Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο για την μοναδικότητα του ως χώρος που μπορούν αεροσκάφη να πετάνε μέχρι και το ύψος των 2,5χλμ πάνω από το έδαφος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα