Αβέρωφ: Ριζική μεταρρύθμιση στη φορολογία για τα ακίνητα

Τη θέση της κυβέρνησης για ενοποίηση των φορολογιών που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία χαιρετίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τονίζοντας ωστόσο ότι τώρα είναι η ώρα να μπουν όλα στο τραπέζι για μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο κόμμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στην πραγματική οικονομία αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την μεγάλη εικόνα και τα άλματα που έχουμε κάνει στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας.

Ανέφερε

ότι κερδίσαμε την αξιοπιστία, έχουμε τις θετικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις και μένει να φανούν τα έμπρακτα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Στην πορεία αυτή, είπε, είναι σημαντικό να προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Μια από αυτές είναι, είπε, και η μεταρρύθμιση των φορολογιών στον τομέα των ακινήτων. “Διάσπαρτες φορολογίες σε πολλά επίπεδα που δημιουργούν στρεβλώσεις και προβλήματα. Χαιρετίζουμε τη θέση της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες της για ενοποίηση των φορολογιών που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία. Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια”.

Ανέφερε ότι πέραν της ενοποίησης των φορολογιών που αφορούν τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, των δημοτικών τελών, των τελών για αποχετεύσεις και για τα συμβούλια υδατοπρομήθειας, υπάρχουν σωρεία άλλων θεμάτων που μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων όπως τα τέλη μεταβίβασης μετά από πώληση ακινήτου. Ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, τα τέλη άμυνας σε εισόδημα από τα ενοίκια. Το ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία αλλά και το ΦΠΑ σε οικοδομήσιμη γη. Η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση

που έγινε στον τομέα των ακινήτων ήταν το 1980. Τόσο οι αξίες όσο και οι συντελεστές όσο και οι διάφοροι φόροι πάνε πίσω το 1980, είπε χαρακτηριστικά.

“Μετά από 35 χρόνια θεωρώ ότι είναι η ώρα να μπουν όλα στο τραπέζι για μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων.

Πολύ σωστά έπραξε η κυβέρνηση και θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Ομως εμείς δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με την ενοποίηση κάποιων φορολογιών. Ο Φόρος Κεφαλαιουχικών κερδών στην πώληση ακινήτου ήταν 20% το 1980. Οταν ο εταιρικός φόρος το 1980 ήταν 40%. Ο εταιρικός φόρος είναι σήμερα 10%, συν τα τέλη που πληρώνουμε για την άμυνα όταν πρόκειται για κυπριακές εταιρείες ή Κύπριους που διαμένουν στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών παραμένει στο 20% και έχουν εν τω μεταξύ εισαχθεί και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που σε κάποιες περιπτώσεις είναι στο 19%. Αρα είναι ώρα για μια ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα της φορολογίας για τα ακίνητα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς αν έχει ετοιμάσει προτάσεις ο ΔΗΣΥ, είπε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την κυβέρνηση η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιαστεί και θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα, χρειαζόμαστε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι για το καλό της οικονομίας και των πολιτών και πολύ σημαντική στην αναζωογόνηση του τομέα των ακινήτων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η ενοποίηση αλλά και η μεταρρύθμιση πρέπει να αποσκοπεί και στην μείωση της γραφειοκρατίας που είναι πάρα πολύ σημαντικό στη καλυτέρευση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Πρέπει μέσα από την μεταρρύθμιση και την ενοποίηση και τις εξοικονομήσεις οι εξοικονομήσεις να μεταφέρονται στους πολίτες με χαμηλότερο φορολογικό βάρος. Αυτός πρέπει να είναι οι μεγάλος στόχος, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις να βγαίνει κερδισμένος ο πολίτης και ο φορολογούμενος, είπε. Η μείωση των φορολογικών βαρών θα είναι επιπρόσθετη ώθηση στην πορεία μας για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών για το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων που πλήρωσαν ή είναι συνεπείς σαν αγοραστές σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους πλην όμως δεν μπορούν να πάρουν τίτλο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και η κυβέρνηση το είδαμε από την πρώτη στιγμή.

“Είναι μια προσωρινή ρύθμιση από τη Βουλή για να δίδουμε την απαιτούμενη ασφάλεια στους εγκλωβισμένους αγοραστές που έληγε τέλος Απρίλη, εν αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης από το κράτος. Λόγω τεχνικών προβλημάτων αυτό δεν μπόρεσε να γίνει κατορθωτό τέλος Απρίλη. Η Βουλή επέκτεινε αυτήν την προσωρινή πρόνοια μέχρι τις 10 Ιουλίου και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα καλύπτει αυτούς τους αγοραστές, τους πολίτες για να απεγκλωβιστούν από την ομηρία την οποία υφίστανται σήμερα”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα