Περι Μονοδρόμων, στο κέντρο της Αγίας Νάπας

Είναι γνωστό ότι εάν τοποθετήσουμε ένα βάτραχο σ’ ένα δοχείο με νερό και αρχίσουμε σταδιακά να αυξάνουμε τη θερμοκρασία ο βάτραχος δεν αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και γι αυτό παραμένει στο καυτό νερό μέχρι και το θάνατο του, αν και θα μπορούσε να σωθεί, αν δεν είχε αυτό το χαρακτηριστικό να παραμένει δηλαδή σταθερός στη θέση του.

Ακριβώς το πιο πάνω ισχύει στο κέντρο της πόλης μάς, όλοι μας έχουμε συνηθίσει αυτή την εγκατάλειψη και προτιμούμε να μένουμε στις θέσεις μας και να μην κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε την

κατάσταση αυτή.

Το κέντρο της Αγίας Νάπας σήμερα παρουσιάζει την εξής εικόνα: 60% των επιχειρήσεων του κέντρου είναι κλειστές και εγκαταλειμμένες ενώ οι υπόλοιπες φυτοζωούν, 50% των τουριστικών κλινών έχουν αποσυρθεί ή κλείσει, εγκαταλελειμμένα κτίρια, προβληματικά πεζοδρόμια, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειψη πρασίνου, το καθιστούν αφιλόξενο και μη βιώσιμο.

Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον δεν επενδύθηκε ούτε ένα σεντ στο κέντρο είτε από τον Δήμο είτε από την κυβέρνηση, παρά μόνο ελάχιστα από ιδιώτες, κι αυτό γιατί δεν σχεδιάσαμε, δεν προβλέψαμε, δεν τολμήσαμε και το αφήσαμε να εγκαταλειφθεί και να γκετοποιηθεί. Το κέντρο της πόλης μας χρειάζεται πρωτοβουλίες και δράσεις που στόχο θα έχουν να το αναβαθμίσουν και να επαναφέρουν τη βιωσιμότητα του.

Τα τελευταία 2 χρόνια υλοποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν μια σειρά δράσεων όπως η πλατεία του αγρότη, αναβάθμιση των πεζοδρομίων της οδού Δημοκρατίας με πέτρα Καρύστου, ανάπλαση του παραδοσιακού ντεπόζιτου με ψηφιδωτό, οργανώσαμε με επιτυχία το 1ο street art festival της Αγίας Νάπας με εντυπωσιακά έργα και ετοιμάζουμε τα σημείο αναφοράς της αγρότισσας και της Δημιουργίας της Αγίας Νάπας (Κεμιτζή). Ταυτόχρονα σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την ολική αναβάθμιση των οδών του κέντρου. αποκορύφωμα των σχεδιασμών μας και διεκδικήσεών μας είναι ο χαρακτηρισμός του κέντρου της πόλης μας ως αστικού, ανοίγοντας μας έτσι σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης των αναπλάσεων που σχεδιάζουμε

Μέσα στα πλαίσια των σχεδιασμών, μετά από χρόνια συζητήσεων το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του, αποφάσισε να μονοδρομήσει αρκετούς από τους δρόμους του κέντρου. Επίσης, αποφάσισε να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις ούτως, ώστε να θέσει στο επίκεντρο τον επισκέπτη, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι εξαρτιόμαστε από τον τουρισμό και από κανέναν άλλο.

Ευελπιστούμε ότι με τις μονοδρομήσεις θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στο κέντρο, β) να δημιουργηθούν επιπλέον χώροι στάθμευσης χωρίς χρέωση προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων του κέντρου (περίπτερα, φρουταρίες, εστιατόρια, καφενεία κ.λ.π, γ) να βελτιώσουμε την εικόνα των οδών δ) να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πλατείες και αναβαθμίσεις στο κέντρο και ε) να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να συγκρίνουμε με την προηγούμενη κατάσταση, αφού ότι αποφασιστεί θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό και ωρίμανση των έργων του κέντρου.

Γι αυτό για να μην πάθουμε όπως το βάτραχο και το ζεστό νερό, οφείλουμε να υιοθετήσουμε αλλαγές και προτάσεις, έστω και δοκιμαστικά, για τη βελτίωση του κέντρου της πόλης μας. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Ο Γιάννης Καρούσος είναι Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα