Αβέρωφ: Ο ΠτΔ έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη σύνθεση και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που θα μπορούσε να αποφασιστεί στην σημερινή πολύωρη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι

αυτή, διεξήχθη σε δύο μέρη, “το πρώτο μέρος η συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και η κατάληξη ήταν και η αυτονόητη”.

Ανέφερε ότι “το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένα συμβουλευτικό όργανο στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την σύνθεση αλλά και τον τρόπο λειτουργίας είναι κατανοητό να τον έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “η απόφαση επαφίεται τελεσιδίκως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο ορθόδοξο που μπορούσε να αποφασιστεί”.

Όσον αφορά τη γενικότερη ενημέρωση, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι “ήταν εκτενής και αφορούσε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, τα σημεία για τα οποία υπάρχει κάποια συναντίλψη και συγκλίσεις αλλά και επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι “όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν όλα για τα οποία ενημερώθηκαν, να έχουν πρόσβαση και στα έγγραφα, και προς το τέλος Αυγούστου να έρθουμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις επί των θεμάτων που υπάρχουν διαφορές αλλά και ακόμη επί των θεμάτων που υπάρχουν συγκλίσεις ή εάν υπάρχουν άλλες καλύτερες απόψεις ή εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Μείωση ανεργίας και τεστ αντοχής τραπεζών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβη και σε δήλωση σε σχέση με την ανεργία στην Κύπρο, λέγοντας ότι “η συνετή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και η υπευθυνότητα που επέδειξε το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και ουσιαστικά η μείωση της ανεργίας στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη τον μήνα Ιούνιο σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Ανέφερε ότι “η ανεργία έχει πέσει στο 11,5% από το 15,7% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ωστόσο, δεν πανηγυρίζουμε, είμαστε στο σωστό δρόμο και χρειάζεται να παραμείνουμε σοβαροί”.

Αναφορικά με τα τεστ αντοχής των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “υπάρχουν προβλήματα που εντοπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτή τη φορά όμως δεν αφορούν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα”.

Πρόσθεσε ότι “και σε αυτό τον τομέα είμαστε σε μια σωστή πορεία και χρειάζεται το σύνολο και του πολιτικού κόσμου, της Κυβέρνησης αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά και της εποπτικής Αρχής, της Κεντρικής Τράπεζας, όπως όλοι μείνουμε στοχοπροσυλωμένοι”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα