Άντρος: Κρίσιμες στιγμές για τον τόπο

"Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά το πέρας της Σύσκεψης των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είπε ότι όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, το ΑΚΕΛ διατύπωσε τις απόψεις και τις επιφυλάξεις του σε κάποια ζητήματα.

Ανέφερε

επίσης ότι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, με το ΑΚΕΛ να ζητά να δοθεί η δυνατότητα για μελέτη των έγγραφων που έχουν κατατεθεί, με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες.

«Έχουμε λοιπόν αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε αυτά τα έγγραφα και ως ΑΚΕΛ θα δώσουμε τις δικές μας απόψεις» όπου το κόμμα διατηρεί διαφορετική άποψη, είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν τα έγγραφα στα κόμματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν θα δοθούν αν και όπως είπε, θα ήταν καλύτερα να τα είχαν στα χέρια τους. Πρόσθεσε όμως ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυνατότητα και να έρθει με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των αντιδράσεων των πολιτικών κομμάτων έχει αποσύρει κάποιες από τις απαιτήσεις, όπως την υπογραφή πρωτοκόλλου για εμπιστευτικότητα ή την αποβολή μελών του ΕΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη συναντίληψη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά «είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως πάντα, ενώ εξέφρασε διαφωνία αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων.

Το ΕΣ είναι ένα συμβουλευτικό σώμα και ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις, είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ΕΣ. Εμείς έχουμε διατυπώσει τις απόψεις και τις επιφυλάξεις μας για κάποιες από τις πτυχές των αποφάσεων του Προέδρου. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει το ΕΣ στη συνέχεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα