Αβέρωφ: Να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία στην περιοχή

Είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία στη γειτονιά μας και να πετύχουμε μια καλή λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με το νέο Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο René Troccaz, και κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση και τις επικρίσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ απέναντι στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό,

ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και σημείωσε πως υπάρχει μια συγκεκριμένη συγκυρία στα γεωπολιτικά της περιοχής που βοηθούν στην προσπάθεια επίτευξης μιας βιώσιμης και σωστής λύσης του Κυπριακού.

“Οι συγκυρίες συμβαίνουν, δεν τις δημιουργείς και είναι γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, υπάρχει ένταση στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, υπάρχει το πρόβλημα του Συριακού, ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους και όλους τους ενδιαφέρει, τους μεγάλους παίκτες διεθνώς, να βρουν ένα πυλώνα σταθερότητος και μια διπλωματική, οικονομική, πολιτική και ενεργειακή γέφυρα στη περιοχή. Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την Κύπρο”, τόνισε, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια καλή συγκυρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να πετύχουμε μια καλή λύση.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτή τη συγκυρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε τώρα καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι οι σχέσεις της Ρωσίας, της Ευρώπης και του Ισραήλ με την Τουρκία σε ένα χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες για την πραγματική εικόνα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε πως έχει μεγάλη αξία να γίνεται αυτή η ενημέρωση παρά να ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τρίτους.

Όπως είπε, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα χθες, είναι ότι η Τουρκία με όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στραφεί προς την Ευρώπη, η οποία επίσης δεν έχει άλλη επιλογή από το να καλυτερεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Σημείωσε πως η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο απειλεί τη συνοχή της ΕΕ, εξαρτάται από το βαθμό συνεργασίας με την Τουρκία. “Δεν μπορεί να καλυτερεύσουν οι σχέσεις και να συνεχίσει το άνοιγμα επιπρόσθετων κεφαλαίων, κάτι που έκανε σαφέστατα ξεκάθαρο χθες ο Πρόεδρος, αν δεν έχουμε επίλυση του Κυπριακού”, είπε, σημειώνοντας πως και η Καγκελάριος της Γερμανίας έβγαλε το συμπέρασμα πως χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να προωθηθούν τα ζητήματα της Τουρκίας.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Πρέσβη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις και οι προοπτικές στο Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας, καθώς και η όλο και πιο εκρηκτική κατάσταση στη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα