Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Κύπρο με βάρκα την ελπίδα

Τουλάχιστον 140 παιδιά πρόσφυγες που εισήλθαν ασυνόδευτα στην Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται υπό τη φροντίδα των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με τον αριθμό να παρουσιάζει συνεχή αύξηση.

Σε συνέντευξή της στο SigmaLive, η Λειτουργός των Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρίνα Ευθυμιάδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2015 σημειώθηκαν 112 νέες αφίξεις παιδιών που εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να συνοδεύονται από γονείς ή κάποιο κηδεμόνα και πως το 2016 έχουν ήδη εισέλθει άλλα 35. Αξιοσημείωτο είναι

το γεγονός ότι, πέρα από τα παιδιά που προέρχονται ασυνόδευτα από τη Συρία, υπάρχουν και προσφυγόπουλα προερχόμενα από τη Σομαλία.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες εντοπίζονται παιδιά την ώρα που προσπαθούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το ψευδοκράτος. Οι κυπριακές Αρχές ενημερώνουν άμεσα τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους παραλαμβάνουν τα παιδιά.



Μόνα, με κηδεμόνα το Ευημερίας

Απ' εκεί και πέρα, τα ανήλικα προσφυγόπουλα τίθενται υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οποία ενεργεί ως κηδεμόνας τους. Ρόλος της Υπηρεσίας είναι η προστασία των παιδιών, η παροχή των βασικών τους αναγκών και η πρόσβαση στα δικαιώματά τους.

Στη συνέχεια τα παιδιά μεταφέρονται σε χώρους παιδικής προστασίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο στη Λάρνακα, εκ των οποίων το ένα φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και το άλλο ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια. Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, μία εξειδικευμένη στέγη που λειτουργεί από μη κυβερνητική οργάνωση, με την οποία συνεργάζονται οι Υπηρεσίες, επίσης φιλοξενεί παιδιά.



Μπορεί η Κύπρος να κάνει το μέγιστο για την προστασία τους, αλλά το μέλλον των παιδιών είναι άγνωστο. Μερικά απ’ αυτά επιστρέφουν στη χώρα τους μετά από εντοπισμό συγγενικών τους προσώπων στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Εναλλακτικά, τα παιδιά αιτούνται ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία με δικαίωμα παραμονής, στο πλαίσιο των Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα