Αστυνομία: Ανησυχία-προβληματισμός για την οδική ασφάλεια

Η αμυντική οδήγηση, η οδήγηση χωρίς την κατανάλωση αλκοόλης και η ευσυνείδητη οδική συμπεριφορά θα πρέπει επιτέλους να γίνουν βίωμα και συνείδηση για όλους μας, ανέφερε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σημειώνοντας ότι επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός στην Αστυνομία για το «θεμελιώδες ζήτημα της οδικής ασφάλειας».

Σε χαιρετισμό του στην Ημέρα Τροχαίας (Open Day), για την 16η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με θέμα «Οδική Ασφάλεια – Μαζί βάζουμε STOP στις Τροχαίες Συγκρούσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ.Χρυσοστόμου υπέδειξε ότι αποτελεί,

δυστυχώς, γεγονός, ότι στον τόπο μας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί αριθμητικά οι σοβαρές οδικές συγκρούσεις και ειδικότερα οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους.

Τα δυσάρεστα αυτά στοιχεία, συνέχισε, θλίβουν ιδιαίτερα την Αστυνομία και τόνισε πως είναι οδυνηρές οι συνέπειες των οδικών συγκρούσεων, όπως οδυνηρή και ωμή είναι η πραγματικότητα, η οποία θέλει τις οδικές συγκρούσεις να είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης αμέλειας και απόρροια ανεύθυνης και ασυνείδητης συμπεριφοράς.

«Πολλοί από εμάς, και αναφέρομαι στους Κύπριους πολίτες, έχουμε, δυστυχώς, μετατρέψει τους δρόμους μας σε μνημεία οδικής επιπολαιότητας και αδιαφορίας και φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε γραφικούς, όσους εφαρμόζουν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».

Ο Αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε πως «επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός στην Αστυνομία για το θεμελιώδες ζήτημα της οδικής ασφάλειας» και ότι πέραν από τη διαφώτιση που είναι απαραίτητη, η Αστυνομία προχωρεί στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, στη λήψη περαιτέρω δυναμικών και στοχευμένων μέτρων, αναλαμβάνοντας δραστικά το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

«Ως Αστυνομία, βασική μας επιδίωξη είναι να επιτελούμε τον κατασταλτικό μας ρόλο στο ακέραιο. Αυξάνουμε, λοιπόν, βαθμιαία τους τροχονομικούς ελέγχους, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στα αδικήματα εκείνα, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε ότι η επιτυχία των προσπαθειών αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συλλογική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους, το κράτος, τα οργανωμένα σύνολα, τους αρμόδιους φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τόνισε πως η Αστυνομία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας για εφαρμογή του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης, την ψήφιση, σε νόμο, του νομοσχεδίου που αφορά στο ναρκοτέστ, αλλά και την τροποποίηση της Νομοθεσίας για επιβολή αυστηρότερων και πραγματικά αποτρεπτικών ποινών.

Στην ομιλία του ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είπε πως, με γνώμονα και προσανατολισμό πάντοτε τους πολίτες, η Αστυνομία επιδιώκει πρωτίστως τη δημιουργία, αλλά και την αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, όσον αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο και ως εκ τούτου εστιάζεται στη μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και στη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης.

«Η προσπάθεια για εξασφάλιση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής σε κάθε πολίτη πρέπει να είναι διαρκής και να γίνεται σε όλες τις φάσεις της ζωής του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία», ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, σημειώνοντας πως η σημερινή εκδήλωση, αποτελεί μια ακόμη δράση στις «αδιάκοπες και άοκνες προσπάθειές μας να γίνει βίωμα η οδική συνείδηση, κυρίως, στα παιδιά μας».

Τα παιδιά μας, συμπλήρωσε, μπορούν με τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό τους να δείξουν στους μεγαλύτερους τον «ασφαλή δρόμο», μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν, να διασκορπίσουν παντού καίρια μηνύματα όπως, τέλος στις τροχαίες συγκρούσεις, στην άδικη απώλεια ανθρώπων στην άσφαλτο, στο ξαφνικό και αναπάντεχο σβήσιμο των νεανικών ονείρων στο μολώχ της ασφάλτου, στο ξεκλήρισμα οικογενειών ένεκα της μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, του προστατευτικού κράνους, του παιδικού καθίσματος, στο θάνατο ένεκα της υπερβολικής ταχύτητας, ένεκα της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα