Αστροναύτες επιστρέφουν στη ΓΗ μετά από 1 χρόνο στο διάστημα

Επιστρέφουν στη Γη μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), δύο αστροναύτες, ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος, σημειώνοντας ρεκόρ παραμονής στον ΔΔΣ και έχοντας διεξάγει σειρά πειραμάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας να ιδρύσει αποικία στον πλανήτη Αρη σε δύο δεκαετίες.

Η επιστροφή των δύο αστροναυτών θα μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση της ΝΑΣΑ.Ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος Μικαίλ Κορνιένκο θα επιβιβαστούν στο ρωσικό διαστημικό σκάφος

Σογιούζ επιστρέφοντας στη Γη τα χαράματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου) στη διαστημική βάση στο Καζακστάν (Μπαϊκονούρ). Μαζί τους θα επιστρέψει και ο Ρώσος Σεργκέι Βολκόφ ο οποίος παρέμεινε στον Σταθμό για έξι μήνες. Η ΝΑΣΑ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης μέχρι την πολυ-αναμενόμενη επιστροφή των δύο αστροναυτών.

Σημασία της αποστολής

Ενα χρόνο προτού καν μεταβούν στον ΔΔΣ, οι δύο αστροναύτες συμμετείχαν σε πολλά ιατρικά πειράματα τα οποία συνέχισαν στο διάστημα υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Η ολοκλήρωση της αποστολής τους και οι μελέτες που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν στον καθορισμό των επόμενων κινήσεων που πρέπει να γίνουν για προγραμματισμό των διαστημικών αποστολών μακράς διάρκειας, όπως στον πλανήτη Αρη.

Ο σκοπός της μακράς αποστολής των δύο αστροναυτών ήταν να συλλέξουν δείγματα (ούρων, αίματος κτλ) και να διεξάγουν σειρά πειραμάτων προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι μακροχρόνιες διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα δημοσιευτούν σε έξι χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι έχει δίδυμο αδελφό, τον Μάρκ, ο οποίος είναι επίσης αστροναύτης. Η επιλογή των δύο δεν ήταν τυχαία καθώς εκτός από τα απαραίτητα προσόντα και πείρα που διαθέτουν, οι επιστήμονες θα μελετήσουν την αντίδραση του οργανισμού του Σκοτ σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας σε σύγκριση με τον οργανισμό του δίδυμου αδελφού του στη Γη.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΝΑΣΑ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ανταλλάξουν τις πληροφορίες που θα συλλέξουν για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα μελλοντικών διαστημικών αποστολών τους.

Στις 18 Μαρτίου, θα αναχωρήσει η επόμενη αποστολή για τον ΔΔΣ, η ονομαζόμενη Αποστολή 47, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (στο Καζακστάν)- που είναι το κύριο διαστημοδρόμιο της Ρωσίας. Η αποστολή θα αποτελείται από έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους.

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι είναι ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης που συμπληρώνει ένα χρόνο συνεχούς παραμονής στο διάστημα.

Ωστόσο, το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχουν οι Ρώσοι στον θρυλικό σταθμό Μιρ. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Βαλερι Πολιάκοφ παρέμεινε 438 ολόκληρες μέρες στον Μιρ (1994/95) και κατέχει το ρεκόρ όλων των εποχών. Ακολουθεί ο Σεργκέι Αβντέιγιεφ με 380 μέρες στον Μιρ (το 1998/99) και οι Βλαδιμίρ Τιτόφ και Μούσα Μανάροφ με 366 μέρες παραμονή στον Μιρ (1987/88).

Ο ΔΔΣ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων. Κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.

Οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα