Άσθμα: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας. Είναι η κυριότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα παγκοσμίως και πολλοί άλλοι έχουν άσθμα ,που δεν έγινε κατορθωτή η διάγνωση του.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από την βρεφική μέχρι και την τρίτη ηλικία αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της συχνότητας ανάμεσα στα παιδιά και τους εφήβους.

Πώς λειτουργούν οι πνεύμονες και ποια

η ανατομία τους;

Για να μπορέσετε να καταλάβετε τι είναι το άσθμα πρέπει πρώτα να πούμε μερικά πράγματα για την ανατομία των πνευμόνων και τον τρόπο που λειτουργούν. Ο αέρας που αναπνέουμε περνά από το στόμα ή τη μύτη, στη συνέχεια μέσω του λάρυγγα και της τραχείας φτάνει στους δυο βρόγχους (δεξιό και αριστερό) οι οποίοι μεταφέρουν τον αέρα στους δυο πνεύμονες.

Ο κάθε βρόγχος διακλαδώνεται σε πολλά μικρότερα βρογχιόλια, όπως ακριβώς τα κλαδιά ενός δέντρου, έτσι ώστε να φτάνει ο αέρας σε όλα τα σημεία του πνεύμονα. Οι αεραγωγοί (τραχεία, βρόγχοι, βρογχιόλια) περιβάλλονται με πολλούς μικρούς μυς οι οποίοι μπορεί να συστέλλουν και να διαστέλλουν τους αεραγωγούς για να ρυθμίζουν τη ροή του αέρα.

Στο εσωτερικό τους τοίχωμα ,οι αεραγωγοί έχουν πολύ μικρά "τριχίδια" και πολλά κύτταρα, που έχουν σαν σκοπό την παραγωγή βλέννας . Όταν ένα μικρό ξένο σώμα μπει στους πνεύμονες παγιδεύεται από την βλέννα και με το σύστημα καθαρισμού που είναι τα μικρά "τριχίδια" οδηγείται έξω από τους πνεύμονες.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα