Ασκήσεις επί χάρτου για εκλογή Προέδρου της Βουλής

Ασκήσεις επί χάρτου για τα κόμματα, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Βουλής.

Πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για την Προεδρία της Βουλής. Μέχρι το μέσο της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο, με τα κομματικά επιτελεία να σταθμίζουν τις δυνάμεις τους και να διερευνούν τις προοπτικές συνεργασιών για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής

στις 2 Ιουνίου.

Η κάθε σύμπραξη που θα συμφωνηθεί ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη Προέδρου της Βουλής ψάχνει τη φόρμουλα που θα δίνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην επιλογή που προκρίνει.

Το κάθε κόμμα έχει υιοθετήσει διαφορετικά κριτήρια, στην προσπάθεια του να πάρει την πιο ορθή υπό τις περιστάσεις απόφαση για τον "ιδανικό" Πρόεδρο της Βουλής.

Η διαδικασία της ανάδειξης του Προέδρου της Βουλής

Σύμφωνα με τις διαδικασίες τις Βουλής η εκλογή Προέδρου της Βουλής θα πρέπει να γίνει στην πρώτη συνεδρία της Βουλής, η οποία θα γίνει στις 2 Ιουνίου και ενδέχεται να περάσει μέσα από τρία στάδια.

Το πρώτο στάδιο απαιτεί το 50%+1 της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής εξασφαλίσει 29 ψήφους από την πρώτη φάση τότε αυτομάτως εκλέγεται.

Αν δεν γίνει αυτό εφικτό, περνάμε στο δεύτερο στάδιο ψηφοφορίας. Το δεύτερο στάδιο απαιτεί όπως ο υποψήφιος εξασφαλίσει τα 2/5 των ψήφων. Αυτό σε αριθμούς της Βουλής μεταφράζεται σε 22 ψήφους. Αν λοιπόν κάποιος εξασφαλίσει κατά τη δεύτερη φάση 22 ψήφους τότε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής.

Στο ενδεχόμενο που δεν εκλεγεί ούτε σε αυτό το στάδιο Πρόεδρος της Βουλής, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τελευταίο στάδιο. Στο τρίτο στάδιο εκλέγεται ο υποψήφιος ο οποίος θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους.

Για χάρη των υπολογισμών υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: ΔΗΣΥ 18, ΑΚΕΛ 16 , ΔΗΚΟ 9, ΕΔΕΚ 3, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 3, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 3, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 2, ΕΛΑΜ 2.

Όχι σε Άντρο, υπό συζήτηση υποψηφιότητα Συλλούρη

Στην Πινδάρου, δεδομένου ότι το Πολιτικό Γραφείο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, θεωρητικά όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

Σε πρώτη αξιολόγηση του σκηνικού, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, προέβησαν χθες στο Προεδρικό οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο τραπέζι παραμένει η υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου, ενώ υπό συζήτηση είναι και το σενάριο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Συλλούρη, τον οποίο θα στηρίξει το κίνημα Αλληλεγγύη.

Αποκλείσθηκε η στήριξη υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.

Το Προεδρικό, εξάλλου, εμφανίζεται να μην επιθυμεί εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου, καθώς εκτιμά ότι η συνύπαρξη μαζί του θα είναι προβληματική, λόγω της σύγκρουσης που προηγήθηκε, με αφορμή της διαρροή εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου.

Προκρίνουν υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού στο ΑΚΕΛ

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, θα συνέλθει σήμερα στις 15:00 το Πολιτικό Γραφείο, για να συζητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το θέμα του Προέδρου της Βουλής.

Η υποψηφιότητα του ΓΓ του κόμματος, Άντρου Κυπριανού θεωρείται, σχεδόν, βέβαιο πως θα είναι η πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ Α.Κυπριανού και Γ.Λιλλήκα, στην οποία έγινε μια πρώτη συζήτηση μεταξύ τους. Μέσα στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, οι δύο άντρες θα έχουν εκ νέου συνάντηση προς ανίχνευση προθέσεων.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο Sigmalive ότι το ενδεχόμενο στήριξης Α.Κυπριανού από τη Συμμαχία Πολιτών, δεν έχει αποκλειστεί και είναι υπό συζήτηση. Αντίθετα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Λιλλήκα, έχει ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ για εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Σιζόπουλο στηρίζουν ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ

Το ΠΓ της ΕΔΕΚ αναμένεται να επικυρώσει στη σημερινή του συνεδρία την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου.

Στις 17.00 θα συνέλθει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο έχει, ήδη, αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, ενώ εξέφρασε καταρχήν υποστήριξη προς μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου.

Πιθανή στήριξη ενδεχόμενης υποψηφιότητας Σιζόπουλου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, προσδίδει ισχυρή δυναμική στην υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις σύμπλευσης όλων των δυνάμεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Στο τραπέζι και η υποψηφιότητα Περδίκη

Την πρόθεσή του για διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, στη βάση της πρότασης του 2011, που προνοούσε την εναλλαγή στη μέση της θητείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα