Αρτηριακή Υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους

Το παιδί μου έχει υπέρταση! «Που την βρήκε;» «Γίνεται ένα παιδί να έχει πίεση;» Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς προβληματίζονται γιατί το παιδί τους έχει υπέρταση.

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα της υπέρτασης στα παιδιά και τους εφήβους ολοένα και αυξάνεται. Μέσα στα πλοκάμια του σύγχρονου τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη άσκηση, την ανθυγιεινή διατροφή και την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, την καθιστική ζωή με τα παιδιά να περνούν ώρες ολόκληρες μπροστά στην τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η συχνότητα της υπέρτασης στα παιδιά αυξάνεται συνεχώς.

Βέβαια στα παιδιά η πρόκληση καρδιαγγειακών επιπλοκών από την υπέρταση είναι σπάνια γιατί χρειάζονται χρόνια να εμφανιστούν. Δεδομένα όμως δείχνουν ότι η ιδιοπαθής υπέρταση (δηλαδή η υπέρταση που δεν βρίσκουμε κάποια αιτία) που εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία. Δικαίως λοιπόν όλες οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε όλα τα παιδιά άνω των 3 ετών σε κάθε επίσκεψή τους στον παιδίατρο. Ποια είναι η συχνότητα της υπέρτασης στα παιδιά;Η συχνότητα της αρτηριακής πίεσης στα παιδιά είναι περίπου 0.5 - 1%. Ποιες είναι οι αιτίες της υπέρτασης στα παιδιά;Στα παιδιά είναι συχνότερη η δευτεροπαθής υπέρταση (δηλαδή οφείλεται σε κάποια αρρώστια) που όταν αντιμετωπιστεί η αιτία η υπέρταση συνήθως υποχωρεί. Συνήθως τα παιδιά με δευτεροπαθή υπέρταση είναι κάτω των 10 ετών, έχουν σοβαρή υπέρταση και η υπέρταση εμφανίζεται ξαφνικά ενώ προηγουμένως η πίεση του παιδιού ήταν φυσιολογική.Οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης στα παιδιά είναι:

Νεφρικές νόσοιΠαθήσεις της καρδιάς (όπως στένωση του ισθμού της αορτής)Παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (φαιοχρωμοκύτωμα, σύνδρομο Cushing)Ορισμένα φάρμακα

Όταν δεν υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί την υπέρταση τότε ονομάζεται ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπέρταση. Η ιδιοπαθής υπέρταση εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά άνω των 10 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και συνήθως παρουσιάζουν αυξημένο σωματικό βάρος. Η υπέρταση σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως δεν είναι σοβαρή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως την υπέρταση της «λευκής μπλούζας». Καμιά φορά το άγχος και η αγωνία των παιδιών κατά τη μέτρηση της πίεσης τους στο ιατρείο οδηγεί σε ψευδώς αύξηση της πίεσης. Υπάρχει επίσης και η «συγκαλυμμένη υπέρταση» που σημαίνει ότι η πίεση ενός παιδιού είναι αυξημένη στο σπίτι ενώ στο ιατρείο είναι φυσιολογική.Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης στα παιδιά;Τα συμπτώματα της υπέρτασης στα παιδιά είναι ελάχιστα ή καθόλου. Συνήθως προεξάρχουν τα συμπτώματα της αρρώστιας που προκαλεί την υπέρταση. Μεγαλύτερα παιδιά και έφηβοι μπορεί να παραπονεθούν για ζάλη, κεφαλαλγία, διαταραχές στην όραση. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης σε ένα παιδί;Στα παιδιά οι τιμές της συστολικής και διαστολικής πίεσης εμφανίζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού. Υπάρχουν ειδικοί πίνακες που καθορίζουν τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού.Η αρτηριακή πίεση σε ένα παιδί είναι φυσιολογική όταν η τιμή της διαστολικής και της συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι κάτω από την 90η εκατοστιαία θέση.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα