Δημοσκόπηση: Σκιές και αδιαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων

Αποδέκτες της γενικότερης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κοινωνία, γίνονται οι πολίτες, οι οποίοι παρουσιάζονται ενοχλημένοι στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και των διαδικασιών που ακολουθούντα, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της εφημερίδας «Σημερινή».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πολίτες πιστεύουν ότι οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων είναι προβληματικές. Αν και η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν τάσσονται ενάντια στη δυνατότητα οι πολιτικές δυνάμεις να δέχονται εισφορές από ιδιώτες, θεωρούν

ότι αυτήν τη στιγμή αφήνονται σκιές, αφού γίνονται με τρόπο αδιαφανή. Στα μάτια του κόσμου, όσο μεγαλύτερη εκλογική δύναμη έχει ένα κόμμα, τόσο μεγαλύτερη ανάμειξη έχει στα θέματα χρηματοδοτήσεων.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, τα δύο κόμματα που ελέγχονται για ύποπτες χρηματοδοτήσεις από την εταιρεία Focus, αποτελούν, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κόμματα με τη μεγαλύτερη ανάμειξη σε θέματα χρηματοδοτήσεων από ιδιώτες. Ακολουθούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την υπόθεση, μόνο το 22% των ερωτώμενων αναμένει να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Το συντριπτικό 88% καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση που τα κόμματα λαμβάνουν από ιδιώτες. Η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι οι εισφορές προς τα κόμματα πρέπει να γίνονται επώνυμα και ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους, χρίζουν βελτίωσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα θα μπορούσε ν’ αποκατασταθεί, εάν, μεταξύ άλλων, δίδονται στη δημοσιότητα οι ισολογισμοί των κομμάτων και διορίζονται ανεξάρτητοι ελεγκτές για τα οικονομικά των κομμάτων.

Το 40% δηλώνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο την κρατική χορηγία, ενώ το 56% ότι πρέπει να επιτρέπονται και οι χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες.

Η πλειοψηφία δηλώνει ότι οι εισφορές που τα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν από ιδιώτες πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις δημοκρατικές διαδικασίες και τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των ιδιωτικών εισφορών, ανεξαρτήτως του είδους τους.

Ταυτότητα έρευναςΓραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,Ημερομηνία διεξαγωγής: 27-28 Μαρτίου 2015,Κάλυψη: Παγκύπρια - Αστικές &Αγροτικές περιοχές,Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,Μέγεθος δείγματος: 400 άτομα,Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα