Να δεσμευθεί η Ελλάδα στις τεχνικές διαπραγματεύσεις

Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίτς και τη σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Κάρολαιν Άτκινσον. Στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ κάλεσε την Αθήνα να “δεσμευθεί πλήρως” στις τεχνικές διαπραγματεύσεις

προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Εχθές κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά ότι την Κυριακή η Γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από το Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, συγκεκριμένα μέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον έγινε προκειμένου να ξεπερασθούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαίωσε ότι στο τετ α τετ μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και της Κρ.Λαγκάρντ, τέθηκε επί τάπητος η επιμονή του ΔΝΤ στις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. «Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στο Real fm.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα, συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Κυβέρνητικές πηγές, μιλώντας στο Capital.gr, επιβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση ότι τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης παραμένουν - και μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη- Lagarde- ακριβώς τα ίδια, καθώς το ΔΝΤ παραμένει ο πιο αυστηρός "θεσμός" σχετικά με τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαπραγμάτευση και να ξεκλειδώσει -επιτέλους- έστω η σταδιακή χρηματοδότηση της χώρας.

"Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επιμένουν σε ασφαλιστικό και εργασιακά , αυτά για εμάς αποτελούν αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα".

Στην παραδοχή ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε πλούσια νησιά βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κα. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group». Και σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Ο κ. Βαρουφάκης έχει προγραμματιστεί, μετά την επιστροφή στην Αθήνα να αναχωρήσει εκ νέου για Παρίσι προκειμένου -σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να παραστεί σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεμένει από φθηνό χρήμα και καλές ιδέες, επισημαίνουν σε άρθρο του οι Financial Times. Αναφέρουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να έστειλε προς τους δανειστές πληρέστερη και πιο ορθολογική λίστα μέτρων, εξακολουθεί ωστόσο να υπολείπεται μίας συνολικής συμφωνίας.

Στην ύφεση διολισθαίνει και πάλι η ελληνική οικονομία, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Όπως αναφέρει, λόγω της βραδείας προόδου στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, εξαπλώνεται η αβεβαιότητα στην πιο πιεσμένη οικονομία της ευρωζώνης.

Mε πληροφορίες www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα