Άρσεναλ εκεί, εκεί στην... Τσάμπιονσιπ;

Χωρίς νίκη εδώ και 50 ημέρες, το χειρότερο ξεκίνημα εδώ και 46 χρόνια και η Άρσεναλ, που δεν έχει πέσει στη δεύτερη κατηγορία από το 1915, μοιάζει πιο κοντά στην Τσάμπιονσιπ από ποτέ! Και να φανταστεί κανείς ότι κάποτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας ήταν ότι τερμάτιζε στην 4η θέση...

«Τους παρακολουθείς και δεν έχουν ούτε φαντασία, ούτε κουράγιο να αντιδράσουν. Δεν θα ήταν απίθανο στο τέλος της σεζόν να συμβεί κάτι τρελό και εάν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, δεν αποκλείεται να φτάσει η Άρσεναλ σε σημείο να υποβιβαστεί». Το είπε ο Άλαν

Σίρερ μετά την κυριακάτικη ήττα από την Έβερτον. Και περιγράφει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στους «Κανονιέρηδες» τη φετινή σεζόν, που όλα πάνε χειρότερα από ποτέ.

Η ομάδα κατρακυλά. Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Γράφει ιστορία, αλλά από την... ανάποδη! Είναι στη χειρότερη θέση που είχε να βρεθεί τα τελευταία 46 χρόνια. Μετά τη νίκη της στο «Ολντ Τράφορντ» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την 1η Νοεμβρίου με 1-0 έχει πάρει την κάτω βόλτα και είναι αρκετοί αυτοί που ανησυχούν πια για το αν μπορεί να σώσει κάτι τη φετινή σεζόν.

«Πρέπει να πιστέψουμε στο πρότζεκτ. Ο Αρτέτα φτιάχνει κάτι καλό» είπε ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ μετά από εκείνη τη νίκη. Μα σχεδόν δύο μήνες μετά όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πλάνο, αλλά αντίθετα ο Ισπανός προπονητής δείχνει να γκρεμίζει τα πάντα. Ο ίδιος ο Αρτέτα μετά και την ήττα στο «Γκούντισον Παρκ» έδειξε μάλλον να είναι στον... κόσμο του. «Πέρυσι παίξαμε με την Έβερτον και κερδίσαμε ενώ είχαμε 25% πιθανότητες να πάρουμε τη νίκη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε 67% πιθανότητες να πάρουμε νίκη και 9% να ηττηθούμε και χάσαμε. Χάσαμε με 3% πιθανότητες ήττας από την Μπέρνλι και με 9&πιθανότητες ήττας από την Τότεναμ...». Αυτά είπε. Δηλώσεις χωρίς νόημα που προκάλεσαν εντύπωση.

Η Άρσεναλ μετρά πια επτά αγωνιστικές χωρίς νίκη και είναι στην 15η θέση της βαθμολογίας. Απέχει 11 βαθμούς από τις θέσεις του Γιουρόπα Λιγκ και 4 από τον υποβιβασμό! «Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μια τέτοια κατάσταση» σχολίασε ο Αρτέτα, ο οποίος βλέπει πια την ομάδα του σε κάθε παιχνίδι με οποιονδήποτε αντίπαλο να είναι το αουτσάιντερ. Οι «Κανονιέρηδες» δεν είναι πια όχι μόνο στο Big-4, αλλά ούτε καν στο Big-6.

Η σεζόν 1914-15 ήταν η τελευταία που η ομάδα έπαιξε στη δεύτερη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι επί 96 σεζόν η Άρσεναλ είναι στην ελίτ, αλλά το... φάντασμα του υποβιβασμού δεν φαίνεται φέτος τόσο μακριά. Οι 14 βαθμοί που έχει κατακτήσει ως τώρα είναι η χειρότερη συγκομιδή της ομάδας από τη σεζόν 1974-75, όταν είχε 12 βαθμούς με μόλις τρεις νίκες. Στο τέλος εκείνης της σεζόν η Άρσεναλ τερμάτισε στην 16η θέση.

Την σεζόν 1994-95 ήταν στην 12η θέση και πέρυσι στην 8η. Έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ στα χρόνια του Αρσέν Βενγκέρ είχε 19 συνεχόμενες παρουσίες στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Φέτος η σεζόν άρχισε με την κατάκτηση του Κομιούνιτι Σιλντ, αλλά από τότε όλα πάνε στραβά. Μήπως ήταν γρουσουζιά ότι το τρόπαιο εκείνο έπεσε από τα χέρια του Ομπαμεγιάνγκ και έσπασε;

Το πρόβλημα στην επιθετική γραμμή είναι σημαντικό και προφανώς καθοριστικό. «Μας συμβαίνει το ίδιο πράγμα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Κυριαρχούμε στο παιχνίδι, έχουμε ευκαιρίες, αλλά αποτυγχάνουμε στο τελευταίο σουτ ή τα χάνουμε στις λεπτομέρειες» λέει ο Αρτέτα, ο οποίος ζητά επιτακτικά από τη διοίκηση την απόκτηση παικτών στην γραμμή κρούσης κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Ένα θέμα είναι αυτό. Ένα ακόμα σημαντικό είναι πως δεν διαθέτει πια ισχυρές προσωπικότητες, ανεξάρτητα από την αγωνιστική αξία των ποδοσφαιριστών. «Στη δική μου εποχή είχαμε πολλούς ηγέτες εντός και εκτός γηπέδου. Νομίζω ότι είναι κάτι που λείπει πολύ από την ομάδα» είπε επ' αυτού ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, μέλος και της ομάδας των «Ανίκητων» που κατέκτησε το 2004 το τελευταίο πρωτάθλημα.

«Μία ημέρα, ο Τιερί Ανρί με κάλεσε στο σπίτι του για να παρακολουθήσουμε έναν αγώνα της Άρσεναλ. Όταν άνοιξε την τηλεόραση, η πρώτη εικόνα που είδε στην οθόνη ήταν του Τζάκα να ηγείται της ομάδας. Την έκλεισε απευθείας. Του λέω: 'Τι συνέβη;' και μου λέει: 'δεν μπορώ να βλέπω την ομάδα μου και ο Τζάκα να είναι ο αρχηγός της'. Τελικά δεν είδαμε τον αγώνα και συζητήσαμε γι' άλλα πράγματα» αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες ο Πατρίς Εβρά.

Ακόμα και ο Εμανουέλ Φρίμπονγκ κάνει πλάκα με την αγωνιστική εικόνα της Άρσεναλ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι πρόθυμος να επιστρέψει στους «Κανονιέρηδες» και να προσφέρει τις υπηρεσίες τους τζάμπα!

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αρτέτα θα πρέπει να κάνει πίσω και να δεχθεί τον Μεσούτ Οζίλ στην ομάδα. Ο Ισπανός έχει αφήσει τον διεθνή Γερμανό μέσο εκτός λίστας τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν του δίνει άλλη ευκαιρία. Μπορεί ο Οζίλ να βοηθήσει αυτή την ομάδα ή όντως δεν έχει πια άλλο να δώσει;

Ως τώρα στην Πρέμιερ Λιγκ η Άρσεναλ έχει βάλει μόνο 12 γκολ. Από τρία έχουν σημειώσει ο Ομπαμεγιάνγκ και ο Λακαζέτ. Σε έξι παιχνίδια η ομάδα δεν βρήκε δίχτυα. Μόνο σε τρία κράτησε το μηδέν πίσω. Έχει ήδη οκτώ ήττες, ενώ τις δύο προηγούμενες σεζόν ως το τέλος είχε μόλις δέκα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, πριν από λίγο καιρό, είχε στηρίξει δημόσια με δηλώσεις του τον Αρτέτα, πρώην βοηθό του στη Μάντσεστερ Σίτι και καλό φίλο του, λέγοντας πως μπορεί τα πράγματα να μην πηγαίνουν καλά τώρα, αλλά αυτός είναι ο ιδανικός για τον πάγκο της.

Μόνο που ο Αρτέτα, τον οποίο όλοι αποθέωναν ως συνεργάτη του Γκουαρδιόλα σχολιάζοντας ότι αυτά που έκανε μέσα στο γήπεδο η Σίτι ήταν περισσότερο δική του δουλειά, δείχνει εδώ και καιρό πολλές αδυναμίες. Για παράδειγμα σαν να μη μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι ή να γίνει ευέλικτος προσαρμόζοντας την τακτική του. Αλλά τελικά ίσως να μην έχει αυτός το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Από το 2018 ο σύλλογος έχει δώσει 327 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές... περίεργες: αποκτήθηκαν ο Πεπέ, ο Νταβίντ Λουίζ, ο Γουίλιαν, ο Kίεραν Τίρνεϊ. Σε δύο χρόνια δόθηκε το 1/3 των χρημάτων που είχε δαπανηθεί στα 22 χρόνια του Βενγκέρ στον πάγκο.

«Η πολιτική που ακολουθούν αυτοί που κάνουν τις μεταγραφές δείχνει ότι... βαριούνται. Με τον Αρσέν η ομάδα έπαιρνε νέους παίκτες, πραγματικά εξαιρετικούς» σχολίασε ο Τόνι Άνταμς, για την ομάδα που αναγκάστηκε ακόμα και τη μασκότ της να απολύσει στο πλαίσιο των περικοπών λόγω της οικονομικής κατάστασης που προκάλεσε τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού. Λάθη επί λαθών στον μεταγραφικό σχεδιασμό με μια διοίκηση που όντως δείχνει και ανικανότητα, αλλά ίσως και αδιαφορία για την ενίσχυση της ομάδας, που είναι τελείως λάθος δομημένη με δυο - τρεις καλούς παίκτες και με μετριότητες.

Κάποτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Άρσεναλ ήταν ότι τερμάτιζε συνέχεια στην τέταρτη θέση. Πόσο μακρινή φαίνεται ακόμα και αυτή η επιτυχία τώρα. Ο Σίρερ μίλησε για υποβιβασμό, ακραίο σενάριο βάσει της ιστορίας του συλλόγου, αλλά ίσως όχι τόσο απίθανο αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα και ριζικά...

Keywords
Τυχαία Θέματα