Αρνητικό ρεκόρ - Πρωτιά στις καισαρικές τομές η Κύπρος

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά στις καισαρικές τομές που καταγράφει η Κύπρος. Κατέχει την αρνητική πρωτιά παγκοσμίως και με βάση το ποσοστά που καταγράφονται κάθε χρόνο ξεπερνούν το 50%.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επαρχιακή Συντονίστρια του Οργανισμού "Birth Forward", Ιόλη Ορφανίδη ανέφερε ότι "Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποδεκτά ποσοστά είναι κοντά στο 15%, σύμφωνα με άλλες πιο ειδικευμένες έρευνες κυμαίνονται στο 19%. Οπότε απέχουμε πάρα πολύ από εκεί.

Με ποσοστό 56.9%

επί του συνόλου των γεννήσεων η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Δηλαδή περισσότερο από ένα στα δύο παιδιά γεννιούνται με καισαρική τομή. Ακολουθεί η Τουρκία με ποσοστό 51,1%, η Ιταλία και η Πολωνία με 35,75%. Τα χαμηλότερα ποσοστά που κυμαίνονται στα επίπεδα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει καταγράφονται σε Σουηδία με 17% και Νορβηγία, 16,6%.

Σύμφωνα με την Ιόλη Ορφανίδη, "Η καισαρική τομή είναι μια σωτήρια επέμβαση, σώζει ζωές γυναικών και παιδιών που θα χάνονταν πριν 50 ή 100 χρόνια και κάθε γυναίκα θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σ’ αυτή. Όμως αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η καισαρική τομή έχει συνέπειες".

Επιπλέον η καισαρική τομή για τη μητέρα δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες υστερεκτομής, επιπλοκών από την εγχείριση, μόλυνσης του χειρουργικού τραύματος και, με κάθε επερχόμενη εγκυμοσύνη και τοκετό, τριπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας.

Ενώ για το παιδί, δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη γέννα και μετέπειτα, αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, διαβήτη, παχυσαρκίας και αλλεργιών.

Επιπρόσθετα, η κ. Ορφανίδη εξήγησε ότι "Η καισαρική τομή βεβαίως να γίνεται εκεί που πρέπει να γίνεται όμως να περιοριστούν οι αχρείαστες καισαρικές τομές".

Για τον Μήνα Απρίλιο το "Birth Forward", θα διεξάγει Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την Υψηλή Προστασία της Πρώτης Κυρίας κ.Άντρης Αναστασιάδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα