Αριστοδήμου: Ήταν γνωστή η υπόθεση- αχρείαστη η κράτηση

Με την αντεξέταση του Θεόδωρου Αριστοδήμου από την κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο για την υπόθεση του διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί.

Σε σχετική υποβολή του κ. Κέκκου αναφορικά με τεχνικά θέματα του διαχωρισμού, ο κ. Αριστοδήμου απάντησε πως δεν ήταν αδιάφορος για την εν λόγω υπόθεση όπως το έθεσε

ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, αλλά δεν ήταν δυνατό και εντός των αρμοδιοτήτων του να μελετά την κάθε πτυχή των εργασιών μιας Εταιρείας του μεγέθους της AΡΙΣΤΟ, με διαχωρισμούς χιλιάδων οικοπέδων ανά το παγκύπριο, περί των 500 υπαλλήλων και 12-13 εκατομμύρια έκτασης γης. Ανέφερε πως με τα τεχνικά ζητήματα ασχολούνται τα αρμόδια τμήματα και διερωτήθηκε αν θα έπρεπε ο ίδιος να ελέγχει κάθε λεπτομέρεια, υποκαθιστώντας ολόκληρο το προσωπικό της εταιρείας.

Διερωτήθηκε για το όφελος των 2.000 τ.μ.

Σε υποβολή ότι ο ίδιος επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα γενναιόδωρου ανθρώπου για αποδείξει πως δεν διάπραξε το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, ο κ. Αριστοδήμου τόνισε πως «έγιναν παραχωρήσεις εν γνώσει του ιδίου προς το Δημόσιο που ξεπερνούν την έκταση πρασίνου για την οποία κατηγορείται», όπως εξάλλου είχε καταθέσει την προηγούμενη δικάσιμο, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα και επιστολές. Ο κ. Αριστοδήμου είπε δεν θα επαναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου κάποια γεγονότα για να μην χαρακτηρίζεται γενναιόδωρος.

Σημείωσε δε ότι η Εταιρεία του παραχώρησε πράσινο και κοινοτικό εξοπλισμό πέραν της υποχρέωσης που είχε για το διαχωρισμό στο Σα Ποτάμι (πέραν των 200.000 τ.μ.). Διερωτήθηκε πως μια τέτοια εταιρεία θα προσπαθούσε να επωφεληθεί γύρω στα 2.000 τ.μ., κάνοντας ολόκληρες σκευωρίες και σχεδιασμούς, που εν πάσει περιπτώσει δεν ήταν δυνατό να επωφεληθεί λόγω της φύσης της διαδικασίας και των ελέγχων που διενεργούνται από πολλά τμήματα και από την τελική χωρομετρική εργασία.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε πως ακόμη και ένας εκατομμυριούχος διαπράττει αδίκημα οικονομικής φύσης φέρνοντας ως παράδειγμα την καταδίκη της θείας της Βασίλισσας της Αγγλίας γιατί έκλεψε, όπως είπε, ένα σαμπουάν , προσθέτοντας πως αν κάποιος προβεί σε μια τέτοια πράξη δεν είναι θέμα αν είναι εκατομμυριούχος ή όχι, αλλά θέμα αρχών.

Σύλληψη τρεις μήνες μετά

Εν συνεχεία, ο κ. Αριστοδήμου διερωτήθηκε γιατί η Αστυνομία τον Σεπτέμβρη του 2014, ζήτησε την κράτησή του για να μην επηρεάσει δήθεν μάρτυρες αφού έγιναν διαρροές της υπόθεσης στα ΜΜΕ από τις ανακριτικές αρχές, από τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή 2-3 μήνες πριν την σύλληψη του γνώριζε γι’ αυτή στα πρωτοσέλιδα. Επίσης διερωτήθηκε γιατί τον συνέλαβαν νύκτα σαν τον κακοποιό μαζί με την σύζυγο του, ενώ στο σπίτι τους υπήρχε ανάπηρο άτομο και ανήλικο παιδί.

Ο κατηγορούμενος μίλησε ακόμη για ανελέητο πόλεμο και πολύπλευρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναφέροντας ουσιαστικά στην Κινέζικη πρεσβεία η οποία τον είχε τοποθετήσει, όπως είπε, στη μαύρη λίστα. Από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή σημείωσε πως αυτό αποτελεί μια πρακτική που κάνουν όλες οι χώρες για προστασία των πολιτών τους όταν μια υπόθεση βρίσκεται υπό ποινική έρευνα.

Για οφειλές στην Τράπεζα Κύπρου

Η κατηγορούσα αρχή στην αντεξέταση της ρώτησε τον κ. Αριστοδήμου για τα καθήκοντα του στην Τράπεζα Κύπρου αλλά και για το ύψος των δανείων που οφείλει στην Τράπεζα με τον κ. Αριστοδήμου να απαντά πως οι οφειλές του ανέρχονται περίπου στα 240.000.000 ευρώ.

Του ζήτησε επίσης να το πει κατά πόσο αυτός ως πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Κύπρου και ταυτόχρονα εκτελεστικός διευθυντής της Αristo Developers η οποία δανείστηκε εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου δεν παραβίαζε την βασική αρχή των συγκρουόμενων συμφερόντων με τον Θ. Αριστοδήμου να υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Περαιτέρω, ο κ. Αριστοδήμου σε ερωτήσεις που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του, ανέφερε ότι ο ίδιος και η οικογένεια του ουδένα ποσό οφείλουν σε τράπεζες και ότι οι καταθέσεις που είχαν στην τράπεζα έφεραν καταθετικό επιτόκιο χαμηλότερο του μέσου όρου.

Επίσης, ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει όλα της τα δάνεια εξασφαλισμένα με ακίνητα σε τιμές ακινήτων σημερινής ημερομηνίας και περαιτέρω πρόσθεσε ότι η εταιρεία του έλαβε δάνεια, ενώσω ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, με ψηλότερο του μέσου όρου του δανειστικού επιτοκίου. Τέλος ο κύριος Αριστοδήμου ανέφερε ότι με τις καταθέσεις της οικογένειας του αγόραζε μετοχές, ομόλογα και αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου σε κάθε δυνατή ευκαιρία για να ενισχύσει το ίδρυμα και ουδέποτε πώλησε οτιδήποτε από αυτά, με αποτέλεσμα το να υποστεί ζημία 80 εκατομμύρια λόγω των γνωστών γεγονότων.

Η υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί αύριο στις 09:00 με την συνέχεια της αντεξέτασης της Κατηγορούσας Αρχής στον Θεόδωρο Αριστοδήμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα